Scientist wanted: leer je onderzoek presenteren aan een groot publiek

18 september 2018

Gezocht: enthousiaste jonge onderzoekers die hun onderzoek graag willen delen met een groot publiek. Wij vinden het waardevol dat jonge wetenschappers over hun onderzoek vertellen. Speciaal hiervoor start binnenkort een nieuw trainingstraject van ScientistWanted en de Universiteit van Leiden. Deze training helpt je jouw onderzoek uit te leggen aan het grote publiek en biedt een platform om die boodschap vervolgens de wereld in te krijgen.

Opzet van de training

In een trainingstraject van zes weken leer je je onderzoeksboodschap helder, krachtig en passend bij je publiek te formuleren. Met die kennis maak je een videoprofiel om in één oogopslag aan de buitenwereld te laten zien wat jij en je onderzoek te bieden hebben. Dit videoprofiel komt op platform van ScientistWanted te staan en wordt verspreid via de kanalen van de Universiteit Leiden. Het videoprofiel is een visitekaartje van jou en je onderzoek: een goede zichtbaarheid is de eerste stap naar meer mogelijkheden om als spreker of schrijver op te treden. Daarnaast ontmoet je mede-onderzoekers met dezelfde passie voor wetenschapscommunicatie, en wordt je opgenomen in de community van ScientistWanted.

Het trainingstraject beslaat zes weken. Er zijn drie bijeenkomsten, en daar tussenwerken deelnemers zelfstandig – met wekelijkse online instructies - aan hun videopitch. De eerste bijeenkomst bestaat uit een pitchtraining om je onderzoeksboodschap concreet te maken. Ook is er uitleg over de manieren waarop je je kunt profileren als jonge wetenschapper en hoe de Universiteit Leiden daarbij kan helpen. In de tweede bijeenkomst worden de eerste versies van de videopitches besproken met alle deelnemers. Na nog eens twee weken om de video aan te passen en af te ronden volgt de feestelijke eindbijeenkomst, waar alle video’s getoond worden.

Tijdsinvestering

Naast de drie bijeenkomsten zal het vervaardigen van de video en andere opdrachten nog 10 tot 15 uur kosten. Zorg dus dat je promotor akkoord is met je deelname aan dit traject, of dat je dit in eigen tijd kunt doen.

Deze training betreft een eenmalige pilot. Het is niet mogelijk om hiervoor punten/uren te krijgen.

Aanmelden

De training is vol. Meld je aan voor de reservelijst met het formulier in deze link.

Belangrijke data:

• 24 oktober 13:00-17:00 Eerste meeting. Uitleg over het proces, pitchtraining en uitleg over de mogelijkheden die de Universiteit biedt om onderzoekers zich beter te laten profileren.
    Locatie: PLNT, Leiden Centre for Innovation and Entrepreneurship, zaal Act
  • 21 november 15:00-17:00 Tweede meeting. Bijeenkomst voor feedback op de video’s.
    Locatie: PLNT, Leiden Centre for Innovation and Entrepreneurship, zaal Henry Ford
  • 6 december 14:00-18:00 Eindmeeting, feestelijke afsluiting
    Locatie: Leiden (precieze locatie volgt)