Universiteit Leiden

nl en

ICT

Blijf alert op phishing mails

17 oktober 2018

De afgelopen weken hebben verschillende medewerkers echte phishing-mails ontvangen (zie voorbeeld hieronder). Blijf daarom alert op de (on)betrouwbaarheid van e-mail.

Voorbeeld phishing mail

Simulatie phishing-actie

In september 2018 is, als onderdeel van een privacy en security awareness campagne, een phishing-actie gesimuleerd. Ongeveer 250 collega’s hebben toen op een link geklikt en bijna 200 medewerkers hebben inloggegevens ingevuld (die niet zijn opgeslagen). Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij u een e-mail ontvangt die als 2 druppels water lijkt op een bericht van een organisatie of persoon die u vertrouwt.

Hoe kunt u een phishing-mail herkennen?

Tips en adviezen:

  • Controleer of de boodschap past in een bekende context. Had u het bericht verwacht? Voel aan of u onder druk wordt gezet. Dit is extra reden om nog eens heel goed naar het bericht te kijken.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender. Een e-mailadres kan zijn ‘gespoofd’ (d.w.z als een digitale alias wordt gebruikt) waardoor het ogenschijnlijk een legitiem adres is. Vaak wordt een deel van de naam genoemd. Contacteer bij twijfel eerst de organisatie of persoon en vraag of deze e-mail echt is en voor u is bedoeld. Vraag niet om confirmatie via de Beantwoorden/Reply-knop.
  • Controleer de URL voordat u op een knop in een e-mail klikt. Als u met de cursor op de knop staat dan ziet u de URL op het scherm.
  • Klik niet op links en open geen bijlagen zoals een PDF bestand in onverwachte e-mails.
  • Geef nooit persoonsgegevens of inlogcodes weg via e-mail/telefoon als antwoord op een verzoek dat u niet zelf in gang hebt gezet. Sluit e-mails met dergelijke verzoeken direct af.

Heeft u een phishing-mail ontvangen?

Meld dit altijd bij de ISSC Helpdesk. Voeg de phishing-mail toe als bijlage. U kunt dit als volgt doen:

  1. als u in het venster van Outlook zit, kunt u links bovenin op "Home” klikken,
  2. vervolgens ziet u naast "Forward" een optie "More" staan en
  3. als u op "More" klikt dan ziet u de optie om het bericht door te sturen als bijlage.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.