Tolerantie en toegangscontrole

4 december 2018

De Universiteit Leiden is een afspiegeling van de maatschappij. Daarom verbaast het ons niet dat de discussie over Zwarte Piet die op dit moment binnen Nederland plaatsvindt ook binnen de muren van de universiteit wordt gevoerd.

Kernwaarde is voor onze universiteit: vrijheid van geest, denken én spreken. Het voeren van een debat, over welk onderwerp ook, omarmen wij en moedigen wij aan, indachtig ons motto: Bolwerk van Vrijheid.

Voorwaarde is wel dat dit debat, over welke kwestie ook, fatsoenlijk wordt gevoerd, en dat (persoonlijke) beledigingen, bedreigingen, discriminatie en dergelijke niet tolerabel zijn. We krijgen signalen binnen die niet passend zijn bij het voeren van een vrij debat.

Op de Universiteit Leiden is iedereen welkom: we zijn een open gemeenschap waarin iedereen die wil bijdragen aan alles waar de universiteit voor staat, zich thuis moet kunnen voelen en gelijke kansen krijgt.

We hebben besloten tot een toegangscontrole op de locatie Wijnhaven in Den Haag op woensdag 5 december. Doel hiervan is de veiligheid te kunnen garanderen van alle studenten en medewerkers.

College van Bestuur, 4 december 2018