Facilitair, Organisatie

'Leiden is de 1e universiteit van Nederland die PMD recyclet'

6 februari 2019

De Universiteit Leiden recycled naast plastic, metaal en drinkpakken (PMD) nu ook de papieren koffiebekertje. Dit was tot voor kort niet mogelijk. Wij vroegen onze collega's bij de UFB hoe de inzameling gaat en wat er met de oude bekertjes gebeurt.

Waarom staan de afvalbakken voor de koffiebekers alleen in de centrale hal?

'In het Pieter de la Courtgebouw plaatsten wij 18 Paper Cups bakken in de centrale hal. Door de centrale hal lopen de meeste studenten en medewerkers. We verwachten dat op deze punten de meeste bekers ingezameld kunnen worden. Er is bewust niet voor gekozen om naast iedere set PMD en Rest-afvalbak een Paper Cup-bak te plaatsen. Wanneer wij dit wel zouden doen, dan zouden wij onze doelstelling voorbij streven: het aantal kilo's verspilde plastic afvalzakken zou dan niet opwegen tegen de ingezamelde Paper Cups.'

De gebruikte koffiebekers gaan vervolgens naar een papierfabriek, die van de bekers toiletpapier maakt. Gaan we in de universiteit gebruik maken van dat toiletpapier?

'We zijn momenteel de mogelijkheden aan het verkennen. De verwerker van de koffiebekers maakt er tot nu toe namelijk alleen toiletrollen van, terwijl de meeste universiteitslocaties gebruik maken van toilettissues. We kijken ook verder dan alleen toiletpapier, zoals de huidige servetten op cateringlocaties vervangen met servetten gemaakt van onze gerecyclede koffiebekers.'

Wat zijn de resultaten tot nu toe van het universitaire project afvalscheiding?

'De resultaten tot nu toe zijn erg positief. Het is eindelijk gelukt om met ingang van deze maand PMD te recyclen. Tot voor kort was dat onmogelijk voor Nederlandse bedrijven, waartoe ook universiteiten gerekend worden. Leiden is de 1e universiteit van Nederland die PMD recyclet. Internationaal doet de universiteit het ook steeds beter: dit jaar is Leiden gestegen naar de 24e plek op de internationale duurzaamheidsranglijst.

Afval is 1 van de aspecten waar de universiteit goed op scoort. Dit jaar gaan we onszelf inspannen om restafval verder te reduceren. Restafval kan niet gerecycled worden, dus dit wordt verbrand (met energieterugwinning). Daarmee is het de minst duurzame afvalstroom. Toch omvat restafval 60% van de universitaire afvalberg.