P&O

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) vanaf 1 januari 2020

1 mei 2019

Op 1 januari 2020 gaat de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) in. Dat betekent dat u als medewerker van de universiteit onder hetzelfde recht gaat vallen als werknemers in het bedrijfsleven.

Arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde

In praktijk verandert er weinig voor u. Uw arbeidsvoorwaarden, primair en secundair, blijven hetzelfde. Alle afspraken, beslissingen en toezeggingen over uw huidige aanstelling gaan ongewijzigd over in de nieuwe arbeidsovereenkomst. Er verandert dus niets aan bijvoorbeeld uw salaris en vakantiedagen.

Wat er wel verandert

De belangrijkste veranderingen zijn:

• Uw aanstelling gaat over in een arbeidsovereenkomst.

In de praktijk zijn de verschillen tussen een aanstellingsbesluit en een arbeidsovereenkomst niet groot, op de WNRA-pagina leest u meer. U hoeft hiervoor niets te doen, en u krijgt geen nieuw document thuisgestuurd.

• U bent geen ambtenaar meer​​​​​​​
  • De ontslagprocedure

De universiteit heeft voortaan een ontslagvergunning van het UWV of een uitspraak van de kantonrechter nodig om een medewerker met een vast dienstverband te ontslaan. Voorheen moest de werknemer achteraf in bezwaar en beroep gaan.

Voorbereiding WNRA

Universiteit Leiden is samen met de andere universiteiten in 2018 begonnen met de voorbereiding van de invoering van deze wet. Zo worden de cao NU en de Leidse uitvoeringsregelingen aan de WNRA aangepast. We houden u op de hoogte over de verdere ontwikkelingen.