Erik de Vries nieuwe secretaris Commissie Ethiek en Data

10 juli 2019

Erik de Vries

Vanaf 1 september 2019 zal Erik de Vries officieel van start gaan als secretaris van de Commissie Ethiek en Data. Erik zal deze rol overnemen van Ingrid Mallée, die op 2 juli 2019 afscheid heeft genomen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De samenstelling van de rest van de commissie, die nu een jaar actief is, zal in het aankomende academische jaar ongewijzigd blijven; dit betreft Pierre Koning (voorzitter), Thomas van Beek, Anouk Bosma en Carsten Stahn.

De hoofdtaak van de Commissie Ethiek en Data bestaat uit het toetsen van onderzoeksvoorstellen op criteria van ethisch verantwoord wetenschappelijk handelen. Hiernaast behandelt de commissie vragen met betrekking tot beheer van (gevoelige) data en de AVG-wetgeving.

Ethische toetsing kan relevant zijn wanneer het gaat om de privacy van onderzoekssubjecten, aspecten van menselijke waardigheid bij het afnemen van interviews, wederzijdse consentverkrijging en mogelijke belangenverstrengeling bij derde geldstroomonderzoek. Soms is ethische toetsing verplicht opgelegd door externe organisaties, zoals bijvoorbeeld NWO. Medewerkers kunnen echter ook zonder zo'n verplichting een adviesaanvraag indienen.

Voor meer vragen over de Commissie Ethiek en Data, zie de website of neem contact op per e-mail.