ICT

Veilig online tijdens vakantie: eduVPN

3 juli 2019

Vakantie is er natuurlijk in de eerste plaats om te genieten, uit te rusten en om los te komen van uw werk. Maar als u echt nog even vanaf een Frans terras een bestand wilt doorsturen aan een collega, lees dan wat u kunt doen om uw gegevens en privacy online te beschermen.

Tip 1. Maak gebruik van eduVPN

Gebruikt u een openbaar wifinetwerk, dan loopt u het risico dat hackers uw gegevens stelen. Installeer de gratis eduVPN op uw smartphone, tablet en laptop om via een beveiligde en versleutelde verbinding een openbaar netwerk te gebruiken. Lees meer >>

Tip 2. Beveilig uw apparaat

• Gebruik geen wachtwoord dat voor de hand ligt
  • Geef uw wachtwoord niet aan vreemden
  • Update uw smartphone, laptop en computer regelmatig
  • Installeer een virusscanner

Heeft u een laptop van de universiteit en wilt u die meenemen op vakantie? Vraag dan eerst toestemming aan uw leidinggevende.

Tip 3. Bewaar gegevens niet op usb-sticks of externe harde schijven

• Gebruik altijd Remote Werkplek wanneer u buiten de universiteit toegang wilt krijgen tot bestanden in uw werkomgeving.
  • Is dat niet mogelijk? Gebruik dan bijvoorbeeld SURFDrive.
  • Sla bestanden nooit op, maar kies voor online openen.

Tip 4. Gebruik geen privémail voor het uitwisselen van bedrijfsinformatie

Stuur geen werkmail door naar privémail, zoals Gmail en Hotmail. Zeker niet als het vertrouwelijk is.