Universiteit Leiden

nl en

Organisatie

Twee openingen van het academisch jaar in Leiden

27 augustus 2019

Op 2 september gaat het academisch jaar 2019-2020 van start met de traditionele feestelijke opening in de Pieterskerk. Bij die gelegenheid zal Minister Van Engelshoven het woord voeren. Tegelijkertijd organiseert WOinActie een alternatieve opening van het academisch jaar in Leiden, onder de naam ‘De Ware Opening’.

De alternatieve opening is een brede, landelijke protestbijeenkomst tegen de bezuinigingen in het wetenschappelijk onderwijs, als gevolg van de voorstellen van de Commissie-Van Rijn. Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden onderschrijft de doelen van WOinActie.

‘Wij vinden, net als vele van onze medewerkers en studenten, de manier waarop de minister met de voorstellen van de Commissie-Van Rijn omgaat overhaast en desastreus voor onderzoek en onderwijs in het alfa-, gamma- en medische domein,’ zegt rector Carel Stolker. ‘En ook ons Leidse bèta-onderwijs en onderzoek worden door het huidige Haagse beleid getroffen.’

De locatie voor de 'Ware Opening' is Het Gerecht in Leiden, en duidelijk is dat er landelijke belangstelling voor deze alternatieve opening bestaat.

Stolker vervolgt: ’Ik vind het belangrijk dat de beide openingen naast elkaar kunnen plaatsvinden: de opening academisch jaar in de Pieterskerk als de feestelijke start van het academisch jaar, voor alle studenten en docenten die daarbij aanwezig willen zijn. Bij die bijeenkomst is de minister onze gast en we zijn heel benieuwd wat ze daar gaat zeggen. En daarnaast is er de “Ware Opening” voor al diegenen die het geluid van WOinActie willen helpen versterken. Het is uiteraard aan onze studenten en medewerkers zelf om te kiezen bij welke van de twee bijeenkomsten ze aanwezig willen zijn. Beide bijeenkomsten hebben dan ook hun eigen belang.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie