P&O

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) vanaf 1 januari 2020

29 november 2019

Op 1 januari 2020 gaat de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) in. Dat betekent dat u als medewerker van de universiteit onder hetzelfde recht gaat vallen als werknemers in het bedrijfsleven. Uw aanstelling wordt omgezet naar een arbeidsovereenkomst. In december 2019 krijgt u een brief thuisgestuurd waarin de overgang van aanstelling naar arbeidsovereenkomst wordt bevestigd.

Arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde

In praktijk verandert er weinig voor u. Uw arbeidsvoorwaarden, primair en secundair, blijven hetzelfde. Alle afspraken, beslissingen en toezeggingen over uw huidige aanstelling gaan ongewijzigd over in de nieuwe arbeidsovereenkomst. Er verandert dus niets aan bijvoorbeeld uw salaris en aantal vakantiedagen.

Wat er wel verandert

De belangrijkste veranderingen zijn:

• Uw aanstelling gaat over in een arbeidsovereenkomst. In de praktijk zijn de verschillen tussen een aanstellingsbesluit en een arbeidsovereenkomst niet groot, op de WNRA-pagina leest u meer.
  • U bent geen ambtenaar meer
  • De vervaltermijn van vakantie-uren verandert
  • De ontslagprocedure
    De universiteit heeft voortaan een ontslagvergunning van het UWV of een uitspraak van de kantonrechter nodig om een medewerker met een vast dienstverband te ontslaan. Voorheen moest de werknemer achteraf in bezwaar en beroep gaan.