ICT

E-mail ….@archol.nl: herken phishing

15 januari 2020

De afgelopen dagen is er een phishing-mail verstuurd naar veel medewerkers van de Universiteit Leiden. De mail werd gestuurd vanaf een e-mailadres dat eindigt op "….@archol.nl", met als subject ‘Handleiding deponeren’. Klik niet op de link naar de Pdf.

Hoe kunt u een phishing-mail herkennen?

Tips en adviezen:

• Controleer of de boodschap past in een bekende context. Had u het bericht verwacht? Voel aan of u onder druk wordt gezet. Dit is extra reden om nog eens heel goed naar het bericht te kijken.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender. Een e-mailadres kan zijn ‘gespoofd’ (d.w.z als een digitale alias wordt gebruikt) waardoor het ogenschijnlijk een legitiem adres is. Vaak wordt een deel van de naam genoemd. Contacteer bij twijfel eerst de organisatie of persoon en vraag of deze e-mail echt is en voor u is bedoeld. Vraag niet om confirmatie via de Beantwoorden/Reply-knop.
  • Controleer de URL voordat u op een knop in een e-mail klikt. Als u met de cursor op de knop staat dan ziet u de URL op het scherm.
  • Klik niet op links en open geen bijlagen zoals een PDF bestand in onverwachte e-mails.
  • Geef nooit persoonsgegevens of inlogcodes weg via e-mail/telefoon als antwoord op een verzoek dat u niet zelf in gang hebt gezet. Sluit e-mails met dergelijke verzoeken direct af.

Heeft u een phishing-mail ontvangen?

Meld dit altijd bij de ISSC Helpdesk. Voeg de phishing-mail toe als bijlage. U kunt dit als volgt doen:

1. als u in het venster van Outlook zit, kunt u links bovenin op "Home” klikken,
  2. vervolgens ziet u naast "Forward" een optie "More" staan en
  3. als u op "More" klikt dan ziet u de optie om het bericht door te sturen als bijlage.