Universiteit Leiden

nl en

Organisatie, P&O

Informatie over het Coronavirus en reizen van/naar China - update 14/2

14 februari 2020

Op dit moment zijn er in Nederland voor zover bekend geen gevallen van personen die zijn besmet met het nieuwe Coronavirus (nCoV). De Universiteit Leiden volgt de aanbevelingen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en volgt de informatie van vergelijkbare instituten in het buitenland.

UPDATE 14 februari: De Universiteit Leiden volgt dagelijks de adviezen van het RIVM. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van een week geleden. Onderstaande informatie is dus nog altijd leidend.

Op 30 januari heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het virus uitgeroepen tot een internationale noodsituatie. Dat heeft geen invloed op het beleid van de Universiteit Leiden.

In China zijn reisbeperkingen opgelegd in gebieden waar het virus veel voorkomt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangepast: voor de provincie Hubei, waarin de stad Wuhan ligt, geldt code rood (“niet reizen”), voor de rest van China geldt code oranje (“alleen noodzakelijke reizen”). Dit betekent dat er geen studenten meer naar China reizen en dat studenten die nu in China zijn, worden teruggeroepen. Indien dit extra kosten met zich meebrengt, worden deze vergoed.

Medewerkers die naar China willen reizen, behoeven de toestemming van het college van bestuur, maar reizen naar China wordt afgeraden.

Buiten China gelden vooralsnog geen reisbeperkingen en worden geen bijzondere maatregelen genomen. Wel wordt geadviseerd alledaagse preventieve maatregelen uit te voeren om verspreiding van respiratoire virussen (virussen die infecties veroorzaken aan de luchtwegen) te helpen voorkomen. Deze maatregelen zijn:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Bedek je hoest of nies met een tissue of mouw bij hoesten of niezen
 • Was of desinfecteer je handen na hoesten of niezen.
 • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn.
 • Reinig en desinfecteer regelmatig aangeraakte objecten en oppervlakken.
 • Blijf thuis als je ziek bent.

Als je de afgelopen 14 dagen in China bent geweest of je bent in aanraking geweest met een bewezen 2019-nCoV patiënt en je voelt je ziek met koorts, hoesten of ademhalingsproblemen, dan is het advies:

 • Blijf thuis, reis niet als je ziek bent.
 • Zoek medische hulp. Voordat je naar een dokterspraktijk of meldkamer gaat, bel van tevoren en vertel over je recente reis en uw symptomen. 
 • Vermijd contact met anderen.
 • Reis niet als je ziek bent.
 • Bedek je mond en neus met een tissue of mouw (niet je handen) bij hoesten of niezen.
 • Was je handen na niezen of hoesten.
 • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn.

Meer informatie van het RIVM.

Vragen en antwoorden

Om op de diverse gerezen vragen antwoord te geven, volgt hieronder een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. E.e.a. zal worden aangepast op het moment dat het RIVM of het Ministerie van Buitenlandse Zaken hun adviezen aanpassen. Aanvullende vragen mail je naar veiligheidszaken@bb.leidenuniv.nl, wij voegen deze eventueel toe aan de FAQ.

Moet ik mij zorgen maken over contact met studenten of medewerkers die net aangekomen zijn uit China? Is er een noodzaak om hen in quarantaine te plaatsen?
Je hoeft je geen zorgen te maken. Wel onderstreept deze situatie het belang van de welkomstbriefings die we altijd al aan inkomende studenten geven. Het is belangrijk dat zij weten waar zich te melden als zij ziek zijn. Er is nu geen aanleiding om mensen in quarantaine te plaatsen.

De enige uitzondering zijn de EU-burgers die door of namens de Europese Unie worden opgehaald uit de provincie Hubei. Echter, de maatregelen worden hen door de overheid opgelegd en hierbij zijn geen medewerkers van de universiteit betrokken.

Sommige inkomende studenten hebben in China opdracht gekregen om bij aankomst in Nederland in quarantaine te gaan, of hebben dit zo begrepen?
Er worden in Nederland geen mensen in quarantaine geplaatst, behalve de eerder genoemde EU-burgers die vanuit Hubei worden opgehaald.

Moeten studenten en medewerkers die recent in de provincie Hubei of in China zijn geweest zich ergens melden of zich laten testen? 
Nee. Er is geen sprake van testen en er is geen meldplicht voor reizigers uit China. Als iemand zich erg ziek en koortsig voelt, belt deze de huisartsenpost.

Kunnen studenten en medewerkers hun reisplannen naar China laten doorgaan?
Reizen naar China werd al afgeraden, nu is ook het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast. Studenten mogen niet meer in China zijn. Medewerkers vragen toestemming bij hun directie of faculteitsbestuur. Raadpleeg hier de reisadviezen.

Heeft de Universiteit Leiden contact met studenten in het buitenland?
De universiteit heeft contact met onze studenten in het buitenland.
De studenten die zich nu in China bevinden worden vanaf 31 januari teruggehaald naar Nederland, als gevolg van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat is ingegaan op 30 januari 2020.

Worden studenten die terug moeten komen hierbij geholpen door de universiteit?
De buitenlandcoördinatoren staan met alle studenten in contact. Zoals altijd gebeurt in geval van verzwaring van een reisadvies, wordt gekeken hoe studenten zo snel en veilig mogelijk terug kunnen komen naar Nederland. Als daarbij extra kosten moeten worden gemaakt, worden deze gedragen door de Universiteit Leiden.

Hoe volgt de universiteit actuele ontwikkelingen?
Dit doen wij door de websites van het RIVM en Buitenlandse Zaken te volgen. Daarnaast heeft de Universiteit Leiden, samen met het LUMC een eigen Arbodienst (VGM) die goed is aangesloten op nationale en internationale ontwikkelingen.

Reisadviezen en dienstreizen

Uitgaande reizigers bezoeken de website met reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse ZakenStudenten mogen niet meer in China zijn. Medewerkers vragen toestemming bij hun directie of faculteitsbestuur. Raadpleeg hier de reisadviezen.

Afspraken over dienstreizen onder de vlag van de Universiteit Leiden vindt u onder Arbeidsvoorwaarden.

Alle veiligheids- en gezondheidsadviezen voor studenten vindt u onder Studeren in het Buitenland.

In geval van NOOD, kan 24/7 gebeld worden met +31 71 527 6666.

De aanspreekpunten in de faculteiten  en de leidinggevenden kunnen voor advies contact opnemen met 1191 (Leo Harskamp), 3802 (Jaap van Zaanen) of per e-mail: veiligheidszaken@bb.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie