ICT, Onderwijs

Informatie over Brightspace bij FGGA

27 februari 2020

Met ingang van het Academisch jaar 2020/2021 wordt Brightspace de nieuwe digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Dit betekent dat aan het eind van dit academisch jaar Blackboard zal worden vervangen door Brightspace. Het is gebruiksvriendelijker, meer responsief en biedt meer mogelijkheden voor toekomstige ontwikkelingen in onderwijs. In dit artikel geven we een update over de status van Brightspace en geven we uitleg over wat je de komende maanden tot aan het begin van het academisch jaar 2020/2021 kunt verwachten.

De huidige status van Brightspace

Brightspace loopt als een trein. Sinds het begin van het huidige academische jaar heeft FGGA uitgebreid de mogelijkheid gehad om ervaring op te doen door deel te nemen aan verschillende pilots. De grootste pilot is het nieuwe tweejarige masters programma Governance of Sustainability dat dit jaar van start is gegaan. Het programma wordt in Den Haag gegeven in samenwerking met de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, waardoor het een perfecte kandidaat was om deel te nemen aan de Brightspace-pilot. Hun deelname aan de pilot houdt in dat al hun vakken in Brightspace zijn gezet (in plaats van in Blackboard). Andere deelnemers aan de pilot zijn het Centre for Professional Learning met een van hun cursussen voor hogeropgeleide professionals en ISGA's executieve masteropleiding Cyber Security.

Gedurende de pilotfase hadden we ook de gelegenheid om het systeem te testen en ervaring op te doen met een van de langverwachte nieuwe opties die in gebruik genomen zal worden na de implementatie van Brightspace: de geautomatiseerde inschrijving van studenten vanuit uSis voor de betreffende vakken in Brightspace. Het wordt met Brightspace mogelijk om studenten die worden ingeschreven voor een vak in uSis te koppelen zodat zij automatisch worden ingeschreven voor datzelfde vak in Brightspace. Studenten hoeven zich daardoor niet meer apart in te schrijven in de digitale leeromgeving. Studenten behouden de mogelijkheid om zichzelf voor een vak in Brightspace te registreren zonder dat ze zich ook via uSis moeten inschrijven. Dit betekent echter wel dat de student alleen als 'Observer' voor dit vak staat ingeschreven in plaats van als 'Student'. Het is voor studenten die als Toeschouwer geregistreerd staan niet mogelijk om opdrachten in te leveren of deel te nemen aan discussies. Dit betekent ook dat je als docent deze student-toeschouwers niet ziet verschijnen als studenten die beoordeeld moeten worden, waardoor je je volledig kunt richten op de studenten die ten volle deelnemen aan jouw colleges.

De huidige status van deze uSis-Brightspace verbinding is dat het volledig in (bijna) real-time functioneert en uit tests is gebleken dat 100% van de inschrijvingen in uSis correct worden doorgevoerd in Brightspace. Er zijn nog andere aspecten van deze verbinding waar nog steeds aan gewerkt wordt, zoals het doorsturen van inschrijvingen voor werkgroepen vanuit uSis naar Brightspace.

De uitkomsten van enquêtes die zijn gehouden onder de studenten en docenten die deelnemen aan de pilot laten zien dat zowel studenten als docenten Brightspace ervaren als bijzonder modern en gebruikersvriendelijk in vergelijking met Blackboard. Vooral de studenten zijn bijzonder positief over het navigeren door Brightspace, hoewel dit ook sterk afhankelijk is van de manier waarop het vak is vormgegeven door de docent. Docenten lijken enige moeite te hebben met wennen aan Brightspace, voornamelijk omdat ze zo gewend zijn om te werken met Blackboard. De studenten gaven Brightspace gemiddeld een 7,62 (n=13) als eindcijfer en docenten een 8 (n=2).

Ten slotte willen we benadrukken dat het belangrijk is om te onthouden dat Brightspace in de huidige staat nog geen definitief product is. Brightspace heeft maandelijkse updates (in tegenstelling tot de jaarlijkse updates van Blackboard) en we maken gebruik van deze maandelijkse updates om snel te reageren op de feedback van de gebruikers.

Wat kun je verwachten en wanneer?

Het is nu al mogelijk om toegang te krijgen tot Brightspace via brightspace.universiteitleiden.nl om de verschillende opties uit te proberen die zijn klaargezet in jouw persoonlijke oefencursus. Als er nog geen persoonlijke oefenruimte voor je klaar staat, kun je hierover een e-mail sturen naar brightspace@fgga.leidenuniv.nl.

Voor de overgang van Blackboard naar Brightspace kun je ervoor kiezen om de inhoud van je huidige Blackboard-vakken te migreren naar Brightspace. Je kunt in de online checklist aangeven welke delen je wilt migreren. Je ontvangt deze online checklist via jouw eigen instituut samen met de jaarlijkse checklist voor wijzigingen in de E-prospectus van jouw vak. Je ontvangt bericht als jouw aanvraag helemaal is afgehandeld door het migratieteam en alles voor jouw vak is klaargezet in Brightspace. Als je geen gebruik wilt maken van deze service, zal jouw vak ergens in april worden opengezet in een leeg standaarvak-format.

Van april tot en met juni hebben we verschillende soorten Brightspace-workshops gepland staan die je kunt bijwonen om meer informatie te krijgen over het werken met Brightspace. Je kunt zelf het type workshop en het tijdstip selecteren. Eind maart zullen we op de personeelswebsite meer informatie publiceren over hoe je je kunt inschrijven voor de workshops.

Ondersteuning

Voor al je Brightspace-gerelateerde vragen kun je contact opnemen met FGGA's Brightspace Support Team. Je kunt hen op de volgende manieren bereiken: