Miranda Sentse treedt toe tot de Commissie Ethiek en Data

14 februari 2020

Miranda Sentse

Vanaf 1 maart 2020 treedt Miranda Sentse toe tot de Commissie Ethiek en Data. Zij neemt de positie over van Anouk Bosma, die recent de commissie heeft verlaten

Miranda is universitair docent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie. Haar onderzoek richt zich op verschillende aspecten van het leefklimaat in de gevangenis en meer in het bijzonder op het sociale netwerk van gedetineerden. Op de afdeling Criminologie maakt zij onderdeel uit van een grotere groep onderzoekers die zich bezig houden met gevangenisonderzoek en die als zodanig te maken hebben met privacy van respondenten en opslag van gevoelige data.

De Commissie Ethiek en Data bestaat verder uit Pierre Koning (voorzitter), Erik de Vries (secretaris), Thomas van Beek en Carsten Stahn. De hoofdtaak van de commissie bestaat uit het toetsen van onderzoeksvoorstellen op criteria van ethisch verantwoord wetenschappelijk handelen. Hiernaast behandelt de commissie vragen met betrekking tot beheer van (gevoelige) data en de AVG-wetgeving. Ethische toetsing kan relevant zijn wanneer het gaat om de privacy van onderzoekssubjecten, aspecten van menselijke waardigheid bij het afnemen van interviews, wederzijdse consentverkrijging en mogelijke belangenverstrengeling bij derde geldstroomonderzoek. Soms is ethische toetsing verplicht opgelegd door externe organisaties, zoals bijvoorbeeld NWO. Medewerkers kunnen echter ook zonder zo'n verplichting een adviesaanvraag indienen.

Voor meer vragen over de Commissie Ethiek en Data, zie de website of neem contact op per e-mail.