Nieuwe collega's Pedagogiek stellen zich voor

3 februari 2020

Nieuwe collega's aan het Instituut Pedagogische Wetenschappen in Leiden stellen zich online voor, maar elkaar in het echt leren kennen, is natuurlijk veel leuker!

Simon Hay

Simon Hay, (contract-) promovendus bij Opvoeding en ontwikkeling

Ik ben Simon Hay, sinds kort werkzaam als (contract-)promovendus vanuit kinderopvangorganisatie KindeRdam in Rotterdam. Harriet Vermeer is mijn promotor. Ik stel mij graag kort voor. Ik ben 41 jaar, getrouwd met Merit en vader van Julie (10), Mason (8), Emma en James (beiden 3).

Vanaf 1999 ben ik werkzaam in de kinderopvang, eerst als pedagogisch medewerker en later als manager van verschillende locaties. In deze periode ben ik deeltijd Gezinspedagogiek gaat studeren, hier in Leiden. Na mijn afstuderen in 2008 ben ik bij verschillende kinderopvangorganisaties als pedagoog aan de slag gegaan en later als manager van de afdeling pedagogiek. In eerste instantie waren mijn werkzaamheden meer intern gericht; onder andere trainingen ontwikkelen en verzorgen en pedagogische beleid ontwikkelen, implementeren en evalueren.

De afgelopen jaren ben ik meer extern gericht en houd ik mij bezig met verbinden van praktijk, wetenschap en toezicht. Dit doe ik door deel te nemen aan landelijke netwerken, structureel contact te onderhouden met medewerkers van het ministerie van SZW en met de woordvoerders kinderopvang van de Tweede Kamer. Ook ben ik bestuurslid van Child Care International. Sinds mijn afstuderen bleef ik gastcolleges over de kinderopvang verzorgen bij de universiteit. Dit heeft mijn nieuwsgierigheid naar pedagogisch onderzoek alleen maar versterkt. Vanaf begin dit jaar ben ik, voor een gedeelte van mijn werktijd, door mijn werkgever in de gelegenheid gesteld om te werken aan mijn proefschrift. Een spannende en mooie uitdaging die ik graag aanga. Ik zal niet vaak, maar wel met regelmaat, de komende jaren aanwezig zijn op de universiteit. We komen elkaar vast een keer tegen.

Jean-Louis van Gelder

Jean-Louis van Gelder, hoogleraar

Jean-Louis van Gelder is per 1 januari aangesteld als hoogleraar aan het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Hij heeft een achtergrond in de rechtsgeleerdheid en psychologie en kwam na zijn dissertatie over de ontwikkeling van sloppenwijken in Buenos Aires (UvA, 2009) terecht in de criminologie. Na een decennium verbonden te zijn geweest aan het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) werkte hij in 2018-2019 als hoogleraar aan de Universiteit Twente.

In zijn onderzoek probeert Jean-Louis in toenemende mate nieuwe technologie zoals virtual reality toe te passen. Samen met postdoc Liza Cornet en promovendus Ben Ganschow werkt hij aan het project FutureU waarin jonge delinquenten virtueel aan tafel zitten met hun oudere zelf. Doel van het programma is om deelnemers bewuster te maken van hun toekomst en hen te helpen met het maken van keuzes die in het belang zijn van hun oudere, 'future', zelf.

Jean-Louis is naast zijn hoogleraarschap aan het Instituut Pedagogische Wetenschappen tevens directeur van het Max Planck Institute for the Study of Crime, Security & Law (voorheen Max Planck Institute for Foreign and International Criminal Law) in Freiburg (D).

Lees ook Jean-Louis van Gelder aangesteld als hoogleraar bij Instituut Pedagogische Wetenschappen ››