Let op: veel phishing mails in omloop!

17 maart 2020

Op dit moment zijn er veel valse mails in omloop, die lijken te komen van het RIVM en de World Health Organization. Dit zijn vaak phishing mails; cybercriminelen maken op dit moment misbruik van de situatie waarin veel mensen thuis werken. Klik niet op links, open geen bijlagen, ook niet als je twijfelt!

Het NCSC (Nationaal Cyber Security Center) geeft op de website wat tips aan medewerkers die thuiswerken, waaronder:

• Maak gebruik van een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk.
  • Houd rekening met een langere reactiesnelheid door capaciteitsproblemen, waardoor applicaties trager kunnen werken.
  • Houd rekening met het ontvangen van phishing mails en valse e-mails over het coronavirus die in omloop zijn. Het is bekend dat criminelen gebruik maken van de huidige ontwikkelingen door het versturen van phishing mails of het verspreiden van malware die met de actualiteit te maken hebben. Als je een malafide e-mail heeft ontvangen, meldt dit dan bij je het ISCC/de helpdesk. Ga niet in op de phishing mail. Bij twijfel: niks aanklikken, geen links openen. Neem contact op met de helpdesk.
  • In het algemeen: klik niet op links in onverwachte e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens (zoals wachtwoorden) in bij e-mailberichten die je niet verwacht of van een onbekende afzender zijn. Het ISCC vraagt nooit via e-mails naar wachtwoorden!
  • Houd de richtlijnen aan betreffende informatiebeveiliging. Ga bewust om met informatie van de universiteit, ook thuis, en wees zorgvuldig en oplettend met wat je bespreekt in berichtenapps, tijdens een videoconferentie en als je gebruik maakt van andere communicatiehulpmiddelen.