Organisatie, Onderzoek

Onderzoek onder Leidse wetenschappers om wetenschapscommunicatie beter te ondersteunen

13 mei 2020

Mijn naam is Ramón van Doorn. Ik studeer wetenschapscommunicatie en loop hiervoor stage bij de SC&M afdeling van de Universiteit Leiden. Hier doe ik onderzoek naar wetenschapscommunicatie van Leidse onderzoekers.

Wetenschapscommunicatie wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Het grote publiek neemt geen genoegen meer met luisteren naar feiten, ze willen meedoen met de discussie en terugpraten. Popularisering is een manier om dialoog met het publiek te stimuleren, en een instituut als de Universiteit Leiden kan hier een grote rol bij spelen. Echter zijn er een aantal drempels die wetenschappers er soms van weerhouden om hieraan mee te doen (Sarperi, Cramer en Russo, 2018). Wij zijn op zoek naar wetenschappers die mee willen helpen om ideeën te verzinnen om deze drempels te verlagen.

Het gaat hierbij om ideeën die zowel organisatorisch als praktisch zijn, waarbij de praktische wel de meeste kans hebben om gerealiseerd te worden door de communicatieafdeling.

Meehelpen is simpel: door de enquête (link onderaan pagina) in te vullen worden data verzameld die inzicht geven in de drempels en ideeën die leven onder onze wetenschappers. In de enquête worden ook verschillende demografische vragen gesteld. Dit is bedoeld om de verschillende drempels en ideeën van verschillende groepen in kaart te brengen. Als deze data eenmaal verzameld zijn, zal er nog een enquête volgen waarin alle ideeën genoemd worden. Wetenschappers kunnen dan kiezen welke ideeën ze als beste beoordelen, waardoor uiteindelijk een selectie van alleen de beste ideeën overblijft. Meedoen aan beide enquêtes gebeurt anoniem.

De selectie van beste ideeën zal als advies aangeboden worden aan de communicatieadviseurs om de ondersteuning voor wetenschapscommunicatie binnen de Universiteit te verbeteren. Aangezien in de enquêtes ook demografische vragen gesteld worden, zullen er verschillende adviezen uitkomen. Dit is bedoeld om uiteindelijke communicatie-ondersteuning zo goed mogelijk op maat aan te kunnen bieden.

De enquête is hier te vinden en duurt ongeveer 10 minuten. Meedoen kan tot en met 13 juli.

Enquête Wetenschapscommunicatie