Ondersteuning bij aanvraag Comeniusbeurzen

20 juli 2020

Comeniusbeurs

Het Comeniusprogramma biedt een mooie kans om nieuwe innovatieve onderwijsprojecten te ontwikkelen die aansluiten bij de Leidse onderwijsvisie (Learning@LeidenUniversity).

Naast de ondersteuning vanuit centraal bij het doen van een aanvraag is er ook facultaire ondersteuning beschikbaar. Het team onderwijsadvies en kwaliteitszorg helpt graag om ideeën en conceptversies bespreken. Vraag snel hulp aan, want de intentieverklaring moet begin september ingediend zijn.

Het Comeniusprogramma

Het Comeniusprogramma is een onderwijsinnovatieprogramma van de overheid en is er op gericht onderwijs te vernieuwen en te verbeteren. Het programma valt uiteen in drie typen beurzen:

Nadere informatie over de procedure én de thema’s is te vinden op de NWO-financieringspagina’s. De sluitingsdata voor de intentieverklaringen zijn op 1, 3 en 8 september, afhankelijk van het programma, dus bekijk de informatie via de bovenstaande links goed.

Succesvolle aanvragers 2020

Het is de vijfde keer dat calls voor het Comeniusprogramma worden uitgezet. De Universiteit Leiden wil het aantal voordrachten stimuleren en de kwaliteit van de voordrachten verder verhogen. Afgelopen jaar, bij de Comeniusronde 2020, zijn er vijf aanvragen van de Universiteit Leiden gehonoreerd, waarvan drie voor Geesteswetenschappen. Anne Marieke van der Wal-Rémy (LUIH) en Hossam Ahmed (LIAS) ontvingen een Teaching Fellowship en Lettie Dorst (LUCL) een Senior Fellowship.

De universiteit biedt ondersteuning aan bij het schrijven van de aanvraag (vanuit ICLON en de centrale afdeling SOZ). Voor het Comenius Senior Fellow programma zal deze ondersteuning bestaan uit het meeschrijven aan het voorstel en inhoudelijk sparren met de docent. Daarnaast wordt er ondersteuning (tips and tricks, meekijken met een conceptversie) geboden voor de Comenius Teaching Fellow beurzen. Naast de ondersteuning vanuit centraal is er ook facultaire ondersteuning beschikbaar, gecoördineerd door Sanne Arens van het team O&K. Neem vóór 17 augustus 2020 contact met haar op om jouw ideeën te bespreken.

Meer informatie en de randvoorwaarden over het aanvragen van de Comeniusprogramma vind je hier.

Hopelijk lukt het om het positieve resultaat van de ronde 2020 voort te zetten en ook in 2021 een of meerdere aanvragen gehonoreerd te krijgen!

Voor vragen en nadere informatie kun je terecht bij Sanne Arens via s.arens@hum.leidenuniversity.nl, tel.nr. 071 527 64 13