Op weg naar een coronaproof eerste semester bij Archeologie

15 juli 2020

Universiteit Leiden biedt het onderwijs in het eerste semester van 20-21 hybride aan: op afstand omdat het kan, fysiek áls het kan. Dit vraagt nogal wat van de docenten. Om hen bij te staan en te begeleiden op de weg naar een coronaproof curriculum heeft het faculteitsbestuur Archeologie een online-onderwijs-expertiseteam opgericht.

Optimale aanpassingen

Het doel van het onderwijs-expertiseteam is om de docenten te helpen het eerste semester binnen de beperkingen optimaal aan te passen en uit te voeren. Een collegereeks die is ontwikkeld voor het collegezaal kan immers niet één op één worden overgezet naar online setting. Om met een creatieve blik naar deze uitdaging te kijken is een Learning Designer aangetrokken in de persoon van Esther Struijk. Lees ook haar interview.

Een andere actie die is ondernomen is het aanschaffen van goede kwaliteit film- en geluidsapparatuur, en het inrichten van een ruimte voor opnames. Binnenkort zullen docenten op de faculteit met begeleiding video’s kunnen opnemen.

Drie studentassistenten zijn aangenomen om de docenten te ondersteunen met het overgaan naar hybride onderwijs. Bijvoorbeeld oefenen met de platforms voor live online colleges, of Brightspace inrichten. De hulpvraag van de docenten is hierin leidend. Als docenten zelfstandig hun cursus willen aanpassen is dat ook mogelijk.

Eerste blok

In eerste instantie richt het team zich op de vakken van het eerste blok van het eerste semester. Docenten uit het tweede blok die vooruit willen werken kunnen nu ook al gebruik maken van de ondersteuning. Het team zal regelmatig de voortgang rapporteren en best practices delen op de medewerkerswebsite en in de facultaire nieuwsbrief.

Spreekuur en contact

Het team heeft op dinsdagen en donderdagen een spreekuur in MS Teams. Van 10.00-10.30 uur in de Remote Teaching Support Teamsite. Per mail kun je contact opnemen met coronaproof@arch.leidenuniv.nl.

Het onderwijs-expertiseteam heeft de volgende leden:

• Esther Struijk, Learning Design
  • Wouter Kool, ICT en onderwijs, Brightspace, Audiovisueel