Onderwijs, Organisatie

Labpractica: begeleiding van studenten en de 1,5 meter afstand

26 augustus 2020

Als practicumbegeleider is het moeilijk studenten algemene labinstructies te geven om te voldoen aan de voorzorgsmaatregelen rondom COVID-19. Er zijn veel verschillende situaties, elk met hun eigen oplossing. Maar er zijn ook enkele algemene richtlijnen, die in dit overzicht zijn opgesomd. Kies als begeleider de suggesties die het beste bij de situatie passen.

Basisregels voor studenten en begeleiders, ook tijdens het practicum

• Heb je milde klachten gerelateerd aan corona, of ben je recent in contact geweest met iemand die positief getest is op het virus,  blijf dan thuis en laat je testen. Blijf thuis in quarantaine tot de uitslag van de test binnen is.
  • Kom pas weer naar het practicum als je negatief getest bent en/of klachtenvrij bent.
  • Houd ten alle tijden 1,5 meter afstand van begeleiders en studenten.
  • Schud geen handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct na gebruik weg.
  • Was je handen vaak met water en zeep (minstens 6 keer per werkdag).

Voorbereiding van het practicum

• Het practicum begint met een goede voorbereiding: laat de studenten vooraf goed de syllabus of werkprotocol bestuderen.
  • Maak zo mogelijk een instructievideo die de studenten vooraf kunnen bekijken, wijs anders de studenten op de voorbereiding in de syllabus.
  • Deel met de studenten vooraf het werkprotocol en de veiligheidsregels van practicumzaal.
  • Maak met de studenten vooraf een Taak Risico Analyse als voorbespreking van het experiment.

Tijdens het practicum

• Aandachtspunten: laat de studenten zoveel mogelijk op de eigen plek zitten. Dit voorkomt rondlopen.
  • Tijdens het experiment kun je gebruikmaken van technische oplossingen om afstand van elkaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan een beeldscherm en camera aan een kabel van 2 meter de ene kant, en de begeleider aan de laptop voor aanwijzingen op 2 meter aan de andere kant.
  • Andere optie is dat één student per groep van vier de handeling echt uitvoert. Voor de andere drie studenten wordt in Labbuddy een digitaal practicum gemaakt. M.b.v. filmpjes en vragen moeten studenten steeds nadenken over de volgende stap.
  • Procedure voor uitleg binnen 1,5 meter: student stapt opzij en begeleider voert actie uit. Spreek deze werkwijze vooraf met de studenten af.
  • Indien er moet worden ingegrepen is een faceshield voor de begeleider een praktische oplossing. Er wordt dan kortdurend een barrière gecreëerd tussen student en begeleider waarbij de 1,5 meter kan worden overschreden. Echter is een faceshield niet bedoeld om standaard dichtbij de student of andere medewerkers (binnen de 1,5 meter) te komen.
  • Let op dat de student de labwerkplek schoon en netjes achterlaat.