Naar de universiteit? Doe de coronacheck!

17 september 2020

Ga je naar je werkplek op de universiteit? Doe dan eerst de coronacheck. Beantwoord de vijf vragen van de checklist, om te zien of je naar de universiteit mag komen. Blijf thuis als de check dat aangeeft, zo houd je je collega's en de studenten gezond en de universiteit geopend.

Het aantal besmettingen neemt weer toe in Nederland – vooral onder studenten en jonge mensen. We zijn blij dat we weer deels fysiek onderwijs kunnen geven, en we willen voorkomen dat we weer terug moeten naar volledig online onderwijs. Daarom is het erg belangrijk dat je niet naar de universiteit komt als de corona-check dat aangeeft. Zo bescherm je je collega's en de studenten in onze gebouwen.

Thuiswerken blijft de norm

De regel is nog steeds: werk zoveel mogelijk thuis. Voor onderwijs en voor onderzoek, in bijvoorbeeld bibliotheken of laboratoria, kunnen docenten en onderzoekers uiteraard wel in universitaire gebouwen komen werken. Ook in andere gevallen, bijvoorbeeld voor ondersteuning van onderwijs of practica, vanwege bepaalde werkzaamheden of de (thuis)situatie, kan je op de universiteit komen werken. Hiervoor heb je altijd toestemming van je leidinggevende nodig.

Houd afstand

Mag je naar de universiteit komen? Houd je altijd aan de anderhalve meter afstand. Vermijd drukte, ook drukke punten in de gebouwen. Volg de aanwijzingen op borden en stickers en van het personeel. Lees ook goed het campusprotocol door.

Meld een besmetting

Daarnaast vragen we je om het te melden bij je leidinggevende als je besmet bent met het nieuwe coronavirus. We vormen met elkaar, studenten en medewerkers, een community met intensieve contacten. Het is in het belang van ieders gezondheid en veiligheid om te weten of er ergens clusters van besmettingen (dreigen te) ontstaan. Vandaar dat we je vragen om het te melden als je een positieve testuitslag hebt gekregen. In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het melden van corona altijd vrijwillig.

Spreek elkaar aan

Zie of spreek je iemand die zich niet aan de richtlijnen houdt? Spreek elkaar hierop aan. We doen een beroep op al onze medewerkers en studenten om hun verantwoordelijkheid te nemen om onze universiteit veilig en gezond te houden, en te helpen het coronavirus in te dammen.

Zo blijven jij en je collega's veilig:

1. Kom je naar de universiteit? Doe altijd eerst de coronacheck
  2. Ben je besmet met het coronavirus? We vragen je dit te melden bij je leidinggevende.
  3. Ben je op de campus? Houd 1,5 meter afstand en volg het campusprotocol.
Coronacheck Universiteit Leiden
Download de coronacheck hier, en sla hem op je telefoon op.