Sociaal

In memoriam Marian Verhallen (1951-2020)

15 september 2020

Op dinsdag 8 september 2020 is onze oud-collega dr. Marian Verhallen overleden aan de gevolgen van longkanker. Marian werkte ruim 25 jaar op scholen voor (speciaal) basisonderwijs in de binnenstad van Den Haag. In 2003 verruilde zij, na het afronden van haar studie Orthopedagogiek, haar baan als leerkracht voor een functie als AIO bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Zij onderzocht hoe toevoegingen aan digitale prentenboeken de taalontwikkeling van kinderen met Nederlands als tweede taal konden ondersteunen. Na haar promotie in 2009 ging Marian aan de slag als UD bij de afdeling Orthopedagogiek/Leerproblemen. In 2009 maakte zij de overstap naar het FSW Honours College waar zij tot haar pensioen op 1 september 2017 heeft gewerkt. Voor haar inzet ontving zij in oktober 2014 de Honours Academy-Ster.

Marian was een hartelijke collega. Zij was gedreven, maar verloor de menselijke maat nooit uit het oog. Ze was iemand op wie je kon rekenen en op wie je kon terugvallen. Marian werd om diezelfde redenen gedragen door de studenten die ze binnen het Honours College academisch uitdaagde én coachte. Het prikbord in haar kantoor op het FSW hing vol met foto’s van studenten die haar na het afronden van hun studie deelgenoot maakten van mijlpalen in hun leven zoals hun huwelijk en de geboorte van een kind. Zo belangstellend en hartelijk Marian was als het ging om het privéleven van haar collega’s en de studenten die ze begeleidde zo terughoudend was ze over dat van haarzelf. Weinig collega’s zullen geweten hebben dat zij bij haar pensionering al ernstig ziek was. Ook ik maakte met Marian de afspraak dat we gezellig uit eten zouden gaan zodra ze uitgerust was van alle drukte rondom haar pensioen. Het is er helaas niet meer van gekomen. Met het overlijden van Marian hebben we een dierbare oud-collega verloren.

Marga Sikkema-de Jong (UHD Leerproblemen, Instituut Pedagogische Wetenschappen)