P&O

Reiskostenvergoeding via keuzemodel arbeidsvoorwaarden vervalt

22 september 2020

Omdat we al sinds half maart 2020 grotendeels thuiswerken, heeft de Belastingdienst de fiscale mogelijkheden van reiskostenvergoeding beperkt. Per 22 september 2020 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van de kilometervergoeding woon-werkverkeer uit het keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. We maken een uitzondering voor medewerkers tot en met schaal zes. Deze maatregel geldt tot en met 31 december 2020.

Er zijn twee reiskostenregelingen:

1. De vaste reiskostenvergoeding op basis van de Regeling tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer. Deze vergoeding blijft en verandert niet. Het maakt niet uit of je daadwerkelijk kosten hebt gemaakt.  Er zijn wel wat aanpassingen op je loonstrook, maar dat heeft geen gevolgen voor je financiële situatie.
  1. De aanvullende kilometervergoeding woon-werkverkeer uit het keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Deze mogelijkheid vervalt helaas per 22 september. De Belastingdienst staat deze vergoeding niet meer toe. Als we de regeling op eigen kosten zou voortzetten, zou dat grote financiële gevolgen voor de universiteit hebben en tot hoge administratieve lasten leiden. In overleg met de vakbonden hebben we daarom besloten de regeling stop te zetten.

Heb je voor 22 september een aanvraag gedaan voor deze regeling, dan wordt die vergoed.

Alsnog aanvullende vergoeding krijgen

Reis je met openbaar vervoer? Dan mag je onder bepaalde voorwaarden een vast bedrag voor reiskosten aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Lees er meer over op de website van de belastingdienst.

Medewerkers tot en met schaal zes

Ben je een medewerker in schaal zes of lager en voldoe je aan de voorwaarden die in de aanvullende kilometervergoeding woon-werkverkeer gesteld zijn? Dan kun je alsnog in aanmerking komen voor de aanvullende reiskostenvergoeding via het Keuzemodel. Neem contact op met het PSSC Servicepunt, zij dienen de aanvraag voor je in.

Reiskostenvergoeding in 2021

Op dit moment is nog niet duidelijk of en op welke manier de Belastingdienst de fiscale regelingen voor de tegemoetkoming van reiskosten in 2021 hervat. Zodra we meer weten, word je geïnformeerd.