RAF-norm met een jaar verlengd

11 december 2020

Beste collega's,

Het zijn rare tijden. In maart schakelden we abrupt om naar thuis werken en thuis onderwijs geven. Hoewel de verwachting toen was dat dit voor kortere tijd nodig was, werken we inmiddels ruim acht maanden op afstand van elkaar. Voor de meesten van ons went het niet, want hoewel de veerkracht enorm blijkt te zijn, is ook de werkdruk onverminderd hoog.

Met veel waardering hebben we in deze periode gezien hoe hard er door eenieder gewerkt werd om door te gaan met onderwijs en onderzoek, ondanks de omstandigheden vaak op hetzelfde niveau als voorheen. Steeds weer waren creatieve oplossingen nodig en meestal werden die ook gevonden. Nu lijkt de rek er bij sommigen echter uit te zijn en daar wilden we iets aan doen.

Voor ons als Faculteitsbestuur was de uitdaging daarbij dat generieke maatregelen voorbijgaan aan de diverse realiteit van onderzoeksterreinen en thuissituaties van wetenschappers in onze faculteit. Sommigen kampten zelf met ziekte, terwijl anderen thuis productiever bleken te zijn. Daarom waren we terughoudend met bijvoorbeeld het verlagen van de RAF-norm, ook om niet op voorhand uit te stralen dat onderzoek het kind van de rekening wordt.

Inmiddels zien we dat er ook in 2021 onzekerheid zal blijven bestaan. Om die reden willen we enige druk wegnemen door de RAF-norm met een jaar te verlengen. Dit zal lucht geven. Daarnaast roepen we eenieder op om naar elkaar om te kijken. Juist in deze tijden is het van belang om te bespreken welke verwachtingen er zijn en elkaar waar nodig een steuntje in de rug te geven.

Veel succes nog met de laatste loodjes en voor daarna prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst.

Met vriendelijke groet, namens het Faculteitsbestuur,

Joanne van der Leun