ICT

Help mee om hacks te voorkomen

18 februari 2021

In korte tijd zijn in Nederland bij NWO en de UvA/HvA hackers binnengedrongen. Dat is iets wat we bij de Universiteit Leiden natuurlijk graag willen voorkomen. Daar heeft het ISSC ook jouw hulp bij nodig!

Kijk alvorens op een link in een mail te klikken heel goed naar het afzenderadres in de mail. Ziet het vreemd uit? Gooi de mail dan gewoon weg.

Wil je meer weten over hoe hackers je proberen te laten geloven dat een mailadres legitiem is en andere hacker trucs? Volg dan de korte informatieve e-learnings die de universiteit hiervoor ingekocht heeft.

Werk je thuis op een onbeheerde laptop van het ISSC of een privé-pc of Mac? Zorg dan op Windows 10-pc's/laptops dat Microsoft Defender Antivirus altijd aanstaat en zorg dat de updates bij zijn. Ook voor de MAC is het belangrijk de updates bij te houden. Updates dichten vaak gaten in de beveiliging.

Op smartphones is soms niet gemakkelijk te zien wat het afzenderadres van een e-mail is. Bij twijfel over de mail dan dus niet op de link klikken, maar de mail op een pc openen om het afzenderadres te controleren.

Gebeuren er opeens rare dingen op een pc en heb je het vermoeden gehackt te zijn? Bel de helpdesk van het ISSC (071-527 8888).