Universiteit Leiden

nl en

ICT

Tip: Signal, het veilige alternatief voor WhatsApp

15 februari 2021

Ken je Signal al? Lees meer over dit alternatief voor WhatsApp. 

Signal versus WhatsApp

Nu steeds meer collega’s WhatsApp ook voor hun werk gebruiken, geven we deze commerciële organisatie helaas ook een inkijkje in onze bedrijfsvoering. Dit is de reden dat we Signal graag bij je onder de aandacht brengen, zodat je weet dat er een veilig alternatief is voor WhatsApp.

Signal past versleuteling toe, verzamelt geen metadata én is open over de samenstelling van de applicatie (open source). Signal gebruikt alleen het ‘Device ID’ om te kunnen functioneren en verzamelt geen enkele vorm van metadata. 
De app is eigendom van de non-profit Signal Foundation

Metadata

Veel collega’s gebruiken WhatsApp al jarenlang privé voor de snelle uitwisseling van berichten. Berichten via WhatsApp zijn goed versleuteld, maar er zijn zorgen over de privacy. WhatsApp verzamelt veel 'metadata', bijvoorbeeld met welke personen en bedrijven je gesprekken voert. Verder heeft WhatsApp toegang tot je contactenlijst en locatie. De eigenaar van WhatsApp, Facebook, is primair gericht op het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens over jou en je netwerk. 

Signal binnen de universiteit

Hoewel het niet direct heel risicovol is om WhatsApp (privé) te gebruiken, is het aantal gebruikers van Signal in 2021 sterk gegroeid na de aankondiging dat WhatsApp haar voorwaarden wijzigt. Ook binnen onze universiteit neemt het gebruik toe. Volg jij ook? 

Signal downloaden

Dit doe je voor:
IOS 
Android 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.