Universiteit Leiden

nl en

ICT

Alle openbare Teams binnen de Universiteit om veiligheidsredenen op privé gezet

23 april 2021

Microsoft Teams die openbaar toegankelijk waren zijn begin april op privé gezet. Met deze maatregel wordt preventief beveiligd tegen het ongewenst inzien van chats en bestanden binnen Teams. Openbare Teams zijn te benaderen door alle medewerkers en studenten binnen de Universiteit Leiden en ook de aanwezige chatberichten en bestanden zijn voor iedereen zichtbaar. Als hier bewust voor is gekozen, is er geen probleem. Het betekent echter een groter risico op datalekken. Daarom is de beveiligingsmaatregel genomen om per direct alle openbare Teams op privé te zetten. Wil je dat jouw Team toch openbaar is? Lees hieronder hoe je dat kunt regelen.

  • De Teams die op “openbaar” stonden zijn nu op “privé’ gezet. Met deze maatregel wordt preventief beveiligd tegen het ongewenst inzien van chats en bestanden. 
  • Deze wijziging kan gevolgen hebben voor de toegang van sommige deelnemers aan een Teams-overleg, mochten ze (nog) geen lid zijn van het Team.  
  • Ben je (mede-)eigenaar van een Team en wil je dat het Team wél openbaar is voor alle medewerkers en studenten (personen die geen lid zijn van je Team)? Dat kan, maar wees je wel bewust van de mogelijke consequenties van deze keuze.  
  • Nodig je een gast uit bij een Teams-overleg? Zorg ervoor dat je daarmee geen inkijk biedt in bestanden of chats die privé moeten blijven. Kies desnoods voor een overleg buiten het Team om.   
  • Teams zijn nu allemaal privé, tenzij de eigenaren anders kiezen. Wil je weten of je te maken hebt met een openbaar- of een privé-Team en hoe je dat herkent? Zie uitleg in kennisitem 2982. 
  • Wil je als Teameigenaar de setting van het Team (openbaar of privé) aanpassen? Dat kan. Zie kennisitem 2982. 
  • Je kunt nog steeds bestanden uitwisselen en opslaan via Microsoft Teams. Een nieuw Team is standaard privé, tenzij je het anders instelt. Bij de instelling privé kunnen alleen jij en je Teamleden (de mensen die je uitnodigt voor dit team) bij de chats en de bestanden.  
  • Let op als je een gast uitnodigt: verwijder de gast weer uit het Team wanneer de deelname niet meer nodig is.   
  • Heb je belangrijke bestanden gedeeld in een Team? Wil je weten wie er toegang heeft tot dit kanaal? In kennisitem 2982 wordt uitgelegd hoe je de settings van een Team achterhaalt.

Ben je eigenaar van het Team? - klik dan op de drie horizontale puntjes (Microsoft noemt het een ellipsis) achter de het icoontje en Teamnaam en kies voor Team Bewerken. Onder de optie Privacy heb je de keuze tussen Privé (standaard) en Openbaar.  

Ben je lid van het Team? - klik dan op de drie horizontale puntjes (Microsoft noemt het een ellipsis) achter de het icoontje en Teamnaam en kies voor Team Bewerken/Manage Team: 

In het volgende veld kun je rechtsboven bekijken wie er de inhoud van het Team of het kanaal (channel) kan zien:

Heb je nog vragen? Neem contact op met de helpdesk +31 71 527 8888.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.