Universiteit Leiden

nl en

ICT

Cybersecurity: veilig online vergaderen

26 april 2021

We werken nu al langer dan een jaar vanuit huis en we vergaderen meer dan ooit online. Dat maakt ons kwetsbaarder voor cyberaanvallen en datalekken. Zoals je de afgelopen maanden misschien in het nieuws hebt gezien, zijn verschillende onderwijsinstellingen aangevallen door hackers. Zij waren uit op geld of gegevens. Blijf dus, ook thuis, alert op digitale veiligheid. 

Als medewerker van de Universiteit Leiden kun je zelf maatregelen treffen om veilig en privacyvriendelijk te vergaderen. Raadpleeg de volgende drie tips:
 

Bespreek je vertrouwelijke informatie? Controleer dan of er niemand kan meeluisteren met jou en je gesprekspartners. Ook is het belangrijk dat op de achtergrond geen informatie zichtbaar is die je niet wilt delen. Let er verder op dat je bij 'schermdelen' de juiste informatie deelt, en geen vensters hebt openstaan die gevoelige gegevens bevatten.

De Universiteit Leiden biedt een aantal diensten aan waarmee je veilig kunt videobellen, waaronder Kaltura en Teams. Gebruik niet zomaar andere diensten. Het is voor applicaties die niet worden ondersteund moeilijk te achterhalen welke gegevens een applicatie verzamelt en wat daarmee gebeurt. 

Hackers kunnen soms meekijken via de camera van je laptop. Dat doen ze door ongemerkt een virus te installeren. Voor de zekerheid kun je de camera daarom afsluiten met een webcamcover als je hem niet gebruikt. Zeker nu we thuiswerken, is dat wel zo’n prettig idee. 

Meer tips?

Meer tips over veilig digitaal werken vind je op de webpagina over informatiebeleid en privacy. Wil je meer weten, dan kun je ook e-learning modules over security en privacy volgen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.