Universiteit Leiden

nl en

ICT

Cybersecurity: bestanden veilig opslaan en delen

31 mei 2021

Iedere universiteitsmedewerker verwerkt gegevens die je niet openbaar kunt delen. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens van onderzoeksparticipanten, studenten, collega’s of van jezelf. Het is belangrijk dat iedereen weet hoe je documenten veilig bewaart en deelt. Daarom hebben we drie tips.

Tips

Gebruik Office 365 (OneDrive) om toegang te krijgen tot bestanden in je werkomgeving. Ook wanneer je buiten de universiteit - thuis of op openbare computers - bestanden wilt openen, opslaan en delen. Lees meer over het gebruik van OneDrive en Teams.

Als je niet op het eduroam-netwerk van de universiteit werkt, zorg dan zelf voor een veilige verbinding. Geef de router thuis een sterk wachtwoord, of gebruik je mobiele hotspot. Op openbare netwerken, zoals in de trein, kun je niet veilig internetten, tenzij je verbinding maakt via VPN. SURF, het digitale samenwerkingsverband van universiteiten, steelt hiervoor EduVPN beschikbaar. Hier vind je meer informatie en instructies.
 

Grote bestanden delen met externen kan via SURFdrive en SURFfilesender. Je kunt met deze diensten hetzelfde als met WeTransfer, Dropbox en Google Drive, maar dan veilig. 

USB-sticks en externe harde schijven zijn niet veilig om bestanden te bewaren en te delen. Gebruik in plaats daarvan de opties hierboven.

Wil je een USB-stick weggooien, doe die dan niet in de afvalbak. Zelfs als je je bestanden hebt verwijderd is dit niet verstandig, want hackers kunnen vaak gemakkelijk verwijderde gegevens terughalen. Lever de USB-stick in bij een balie in één van de universiteitsgebouwen. De baliemedewerker brengt de USB-stick naar het ISSC, waar ze hem vernietigen.

Steek een USB-stick die je hebt gevonden nooit in je computer om te kijken wat erop staat. Sommige USB-sticks bevatten malware. Ook in dit geval kunt je de USB-stick inleveren bij een balie, zodat hij wordt vernietigd. 

E-learing modules over security en veiligheid

Meer tips over veilig digitaal werken vind je op de webpagina over informatiebeleid en privacy. Wil je meer weten, dan kun je ook e-learning modules over security en privacy volgen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.