ICT
Heb je een ‘e-mail in quarantaine geplaatst’ ontvangen? Dit moet je weten
Ben je al gemigreerd naar de online Exchange-omgeving? Dan kun je in de toekomst weleens een melding krijgen dat een aan jou gerichte e-mail in quarantaine is geplaatst. De afzender van het bericht is: quarantine@messaging.microsoft.com.
Wat moet je doen als Microsoft een melding stuurt over een e-mailbericht in quarantaine?
Krijg je zo’n bericht, maak je dan geen zorgen: dit is een veiligheidsmaatregel. Het bericht komt inderdaad van Microsoft, en het verdachte bericht is in een veilige omgeving geplaatst zodat je de inhoud zonder risico kunt bekijken. Het gaat om een e-mail die mogelijk spam bevat of potentieel gevaarlijk is (phishing mail).
Hoe kan ik deze verdachte mail veilig inzien?
Je kunt het bericht van Microsoft veilig openen. Het bevat de volgende informatie:
- Afzender: de verzendnaam en het e-mailadres van het in quarantaine geplaatste bericht.
- Onderwerp: de onderwerpregel van het in quarantaine geplaatste bericht.
- Datum: de datum en tijd (in UTC) dat het bericht in quarantaine is geplaatst.
Je kunt vervolgens de volgende acties uitvoeren:
- Afzender blokkeren: je voegt de afzender van de e-mail toe aan de lijst geblokkeerde afzenders in jouw postvak.
- Vrijgeven: als het gaat om een spambericht dan kun je de mail direct vrijgeven. Daarvoor hoef je niet eerst naar een veilige omgeving te gaan (deze optie is niet beschikbaar als het een phishingbericht is).
- Controleren: met de koppeling “controleren” kun je het bericht veilig controleren. Je gaat in de browser direct naar het Beveiligings- & Compliancecentrum, waar je (afhankelijk van de reden waarom het bericht in quarantaine is geplaatst) in een veilige omgeving jouw in quarantaine geplaatste berichten kunt bekijken, vrijgeven, verwijderen of rapporteren.
Het bericht van Microsoft wordt om de drie dagen herhaald. Het bericht in quarantaine wordt 30 dagen lang bewaard. Hierna wordt een bericht dat in quarantaine is opgeslagen definitief verwijderd.
Wil je zelf handmatig al je quarantaineberichten controleren? Dat kan. Lees hier meer over in het kennisitem 3087 in de helpdeskportal.