Universiteit Leiden

nl en

ICT

Cybersecurity: is jouw internetverbinding veilig? Tips voor thuis en onderweg

22 juli 2021

Binnenkort mogen we wellicht weer wat vaker op locatie werken en zijn we dus vaker onderweg. Ondertussen blijven de meesten van ons veel thuiswerken. Dat betekent dat we verbinding maken met allerlei soorten netwerken. Niet alle verbindingen zijn even veilig. Hackers hebben simpele trucs om onveilige netwerken binnen te dringen en jouw gegevens in te zien. Hoe zorg je zowel thuis als onderweg voor een veilige internetverbinding?

Thuis

  1. Installeer beveiligingsupdates. Het is belangrijk dat je software-updates installeert, zowel op je router als op alle apparaten die daarop zijn aangesloten. Software-updates bevatten beveiligingsmaatregelen die jouw apparaat beschermen tegen de nieuwste dreigingen.
  2. Stel WPA2 in. Je netwerk is veilig als je gebruikmaakt van een versleutelde verbinding door middel van WPA2-beveiliging. In de handleiding van je router vind je hoe je WPA2 kunt instellen.
  3. Kies een sterk wachtwoord. Gebruik niet het wachtwoord dat standaard is ingesteld op je router, maar maak zelf een nieuw wachtwoord aan. Ook de apparaten die verbinding maken hebben een goed wachtwoord nodig. Lees de tips voor het maken van sterke wachtwoorden die je makkelijk kunt onthouden.

Onderweg

  1. Mobiele hotspot. Verbinding maken via het mobiele netwerk is over het algemeen zeer veilig. Via je mobiel kun je een hotspot opzetten, zodat je je laptop kunt verbinden met het mobiele netwerk. Gebruik een sterk wachtwoord voor je hotspot.
  2. Gebruik eduVPN. Maak je verbinding met een openbaar netwerk, bijvoorbeeld in de trein of een restaurant? Voor hackers is het heel makkelijk om toegang te krijgen tot jouw gegevens via een openbaar netwerk. Dat is dus niet veilig, tenzij je jouw gegevens versleutelt. Dat kan via een VPN-verbinding, zoals eduVPN. In kennisitem KI 1330 kun je lezen hoe je eduVPN installeert.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.