Universiteit Leiden

nl en

Ondersteuning bij aanvraag Comeniusbeurzen 2022

9 juli 2021

Comeniusbeurs

Het Comeniusprogramma biedt een mooie kans om nieuwe innovatieve onderwijsprojecten te ontwikkelen die aansluiten bij de Leidse onderwijsvisie (Learning@LeidenUniversity).

Naast de ondersteuning vanuit centraal bij het doen van een aanvraag is er ook facultaire ondersteuning beschikbaar. Het team onderwijsadvies en kwaliteitszorg (O&K) helpt graag om ideeën en conceptversies bespreken. Neem snel contact met hen op, want de interne deadline voor een A4’tje over voorgenomen senior en leadership fellowships is 9 augustus! De intentieverklaring moet uiteindelijk begin september ingediend zijn.

Het Comeniusprogramma

Het Comeniusprogramma is een onderwijsinnovatieprogramma van de overheid en is er op gericht onderwijs te vernieuwen en te verbeteren. Het programma valt uiteen in drie typen beurzen:

  • de Comenius Teaching Fellows (€ 50.000, kleinschalig project van een jaar)
  • de Comenius Senior Fellows (€ 100.000, facultair project van twee jaar)
  • het Comenius Leadership Fellow (€ 250.000, universitair project van drie jaar).

De thema's voor de komende aanvraagronde (2022) voor de Teaching en Senior Fellow projecten zijn:

  • Samen studeren op de hybride campus
  • Regie voor de student in flexibel onderwijs
  • Transdisciplinaire samenwerking
  • Vrij thema over de volledige breedte van de Strategische agenda hoger onderwijs en onderzoek ‘Houdbaar voor de toekomst.’

Nadere informatie over de procedure van NRO, de thema’s en de randvoorwaarden over het aanvragen van het Comeniusprogramma vind je op de website van NRO. De sluitingsdata voor de intentieverklaringen zijn op 14, 7 en 9 september, afhankelijk van het programma, dus bekijk de informatie goed. Maar let op: de interne deadline ligt eerder, namelijk op 9 augustus 2021!

Interne procedure

Omdat elke faculteit maar één kandidaat mag afvaardigen voor een Senior of een Leadership fellowship vragen we geïnteresseerden om hun voorstel in één A4 te omschrijven ten behoeve van een facultaire selectie. Om mee te doen aan de selectie dien je de projectschets voor 9 augustus 2021 aan te leveren. Neem dus voor die datum contact met Sanne Arens of Annebeth Simonsz op om jouw ideeën te bespreken. De richtlijnen vind je hier.

Universitaire en facultaire ondersteuning

De universiteit biedt ondersteuning aan bij het schrijven van de aanvraag (vanuit ICLON en de centrale afdeling SOZ). Voor het Comenius Senior Fellow programma zal deze ondersteuning bestaan uit het meeschrijven aan het voorstel en inhoudelijk sparren met de docent. Daarnaast wordt er ondersteuning (tips and tricks, meekijken met een conceptversie) geboden voor de Comenius Teaching Fellow beurzen. Naast de ondersteuning vanuit centraal is er ook facultaire ondersteuning beschikbaar, gecoördineerd door Sanne Arens en Annebeth Simonsz van het team O&K.

Succesvolle aanvragen 2021

Het is de zesde keer dat calls voor het Comeniusprogramma worden uitgezet. De Universiteit Leiden wil het aantal voordrachten stimuleren en de kwaliteit van de voordrachten verder verhogen. Afgelopen jaar, bij de Comeniusronde 2021, zijn er vijf aanvragen van de Universiteit Leiden gehonoreerd, waarvan twee voor Geesteswetenschappen. Dr. Hossam Ahmed (LIAS) ontving een Senior Fellowship en Tsolin Nalbantian een Teaching Fellowship. Hopelijk lukt het om het positieve resultaat van de ronde in 2020 en 2021 voort te zetten en ook in 2022 een of meerdere aanvragen gehonoreerd te krijgen!

Meer informatie

Voor vragen en nadere informatie kun je terecht bij Sanne Arens via s.arens@hum.leidenuniversity.nl of Annebeth Simonsz via a.simonsz@hum.leidenuniv.nl van onderwijsadvies en kwaliteitszorg (O&K).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.