Universiteit Leiden

nl en

Facilitair, Onderwijs

Update: Onderwijs op de Rechtenfaculteit vanaf 30 augustus 2021

19 augustus 2021

Gelukkig kan er vanaf maandag 30 augustus weer meer onderwijs op locatie worden gevolgd. Dit moet op een voorzichtige en verantwoordelijke manier gebeuren en daar is iedereen bij nodig. In onderstaande punten staan de belangrijkste gevolgen op een rij.

De faculteit als veilige plek

De universiteit is alleen een veilige plek als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat betekent onder meer het volgende:

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, laat je testen en meld je af in Brightspace voor het onderwijs.
 • Laat je testen als je in contact bent geweest met een besmet persoon.
 • Doe (preventief) tweemaal per week een zelftest. Studenten en medewerkers van onze universiteit kunnen gratis zelftesten bestellen op Zelftestonderwijs.nl. Houd rekening met een aantal dagen verzendtijd.
 • Houd je op de campus aan het campusprotocol en volg de instructies in de gebouwen op.
 • Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je leidinggevende.

Het onderwijs

 • Bij de onderwijsactiviteiten mogen maximaal 75 studenten exclusief docenten of begeleiders aanwezig zijn. Dit geldt voor alle onderwijsactiviteiten (hoorcollege, werkgroep, moot court, etc.).
 • Alle actuele informatie over het onderwijs (start maandag 6 september 2021) staat vanaf maandag 23 augustus in de onderwijsomgeving Brightspace. Hierin staat ook welk hoorcollege online is en welk hoorcollege op locatie.
 • De invulling van het onderwijs loopt via de opleidingen (vakcoördinatoren en opleidingsdirecteuren).
 • De maximale groepsgrootte geldt niet in gangen en andere doorstroomruimtes.
 • Het restaurant in het Kamerlingh Onnes gebouw wordt weer restaurant. De 75 studieplekken zijn voor én na de lunch te gebruiken en vrij beschikbaar (niet meer te boeken via SharedDesk).
 • Reservering van de studieplekken in de bibliotheek blijft verlopen via SharedDesk.

Looproutes en de 1,5 meter norm

De ‘anderhalvemeterafstandsnorm’ vervalt per maandag 30 augustus aanstaande. Dit houdt in dat er binnen onze onderwijsgebouwen geen afstand hoeft te worden gehouden. Dit geldt zowel voor studenten als medewerkers. Wel geldt wat ons betreft: respecteer elkaar en geef elkaar de ruimte. Looproutes zijn zo goed mogelijk ingericht, volg de met pijlen aangegeven bewegwijzering in het gebouw. 

Mondkapjes weer verplicht

Mondkapjes zijn vanaf 30 augustus weer verplicht wanneer men zich tussen onderwijsactiviteiten verplaatst. Op een vaste zitplaats en tijdens een onderwijsactiviteit kan het mondkapje af.

Ventilatie & schoonmaak

In de universitaire gebouwen:

 • Is de (mechanische) luchtverversing goed en er vindt geen recirculatie plaats: de lucht uit de ruimtes wordt naar buiten afgevoerd.
 • Worden de onderwijsruimtes, inclusief het meubilair, zorgvuldig gereinigd. Ook zijn er schoonmaakunits bij de collegezalen aanwezig voor de extra hygiëne.

In aanvulling hierop is het advies te ventileren door de deuren (regelmatig) te openen.

Vaccinatie

Naar verwachting heeft begin september iedereen die dat wenst een tweede vaccinatie ontvangen. Vaccinatie is en blijft een cruciaal onderdeel in de strategie om het coronavirus te bestrijden. Studenten/medewerkers kunnen op een aantal GGD-vaccinatielocaties zichzelf zonder afspraak laten vaccineren. Zie www.prikkenzonderafspraak.nl. Of plan een afspraak in via www.planjeprik.nl of door te bellen naar de GGD.

Openingsbijeenkomsten en afstudeerceremonies

Ook voor diploma-uitreikingen en andere activiteiten geldt het maximum aantal van 75 personen in één ruimte. De diploma's worden de komende weken uitgereikt:

 • Propedeuse- en bachelordiploma’s via de balie van het Onderwijs Informatie Centrum (OIC).
 • Voor de masterdiploma’s is de uitreiking in het academiegebouw met een beperkt aantal genodigden en met naleving van het protocol. 
 • De advanced master-ceremonies gaan door, aangepast aan de RIVM-richtlijnen.

Werken

 • Thuiswerken blijft vooralsnog de norm voor het personeel dat niet direct bij het onderwijs of de onderwijsondersteuning betrokken is. Mocht je toch een goede reden hebben om naar kantoor te komen, overleg dit dan met je leidinggevende; er zijn mogelijkheden als we dit goed doseren.
 • Aanvragen van een werkdag(deel) op de faculteit, locatie Kamerlingh Onnes gebouw, blijft verlopen via aanvragen van leidinggevenden/managementassistenten aan gebouwtoegang@law.leidenuniv.nl, uiterlijk voor 12 uur de dag voorafgaand aan de werkdag.
 • Voor het werken op de Sterrewacht doe je een aanvraag bij je leidinggevende.
 • Voor het werken in Den Haag, locatie Wijnhaven, wordt gebruikt gemaakt van de app SharedDesk.

Opname colleges in de pop-up studio

De studio is nog beschikbaar voor opnames! Kijk hier voor meer info en boeken.

Opening academisch jaar 2021-2022 met facultaire talkshow ‘Ontmoeten en verbinden’

Het facultaire jaar start dinsdag 7 september met een talkshow vanuit het juridisch café. Voor de opening op dinsdag 7 september heeft iedereen een Outlook-uitnodiging ontvangen. De opening is via de livestream te zien op het LeidenLaw YouTube-kanaal.

Blijf op de hoogte

Voor ons als universiteit zijn de actuele coronaregels altijd leidend voor de invulling van ons onderwijs en onderzoek. De meest recente update is te vinden in het Coronadossier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.