Universiteit Leiden

nl en

Facilitair

Hoe veilig zijn de ventilatiesystemen in onze Haagse gebouwen?

22 maart 2022

Nu de maatregelen zijn komen te vervallen en we weer veel op locatie aanwezig zijn, kan het zijn dat je vragen hebt over de veiligheid van de ventilatiesystemen in de Haagse gebouwen. Daarom brengen we graag onderstaand artikel over dit onderwerp nogmaals onder de aandacht: 

Afgelopen tijd kregen wij veel vragen over de ventilatiesystemen in onze locaties in Den Haag. ‘Hoe veilig zijn de systemen? Hoe werken ze?’ Om jullie vragen te beantwoorden organiseerden wij op vrijdag 3 september een Q&A over dit onderwerp. Medewerkers konden live hun vragen stellen aan Michel Leenders, directeur expertise centrum vastgoed en eindverantwoordelijke voor de ventilatiesystemen en aan Rogier de Bruin, adjunct-directeur van het Universitair Facilitair Bedrijf. Moderator was FGGA’s vice-decaan Koen Caminada.

Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden omtrent de systemen voor je op een rij gezet. Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben? Of werk je ergens waarvan je denkt dat het systeem niet goed werkt? Neem dan direct contact op met je leidinggevende.

Over de systemen in Den Haag

Binnen de universiteit en zeker in Den Haag hebben we veel nieuwe gebouwen, dit betekent dat de ventilatie nieuw en dus ook veilig is. Ook In Stichthage, het gebouw dat wij huren boven het centraal station, is de ventilatie een aantal jaar geleden vernieuwd en dit voldoet ook aan de veiligheid. De ventilatie in alle gebouwen, behalve Anna van Bueren (AvB), wordt gestuurd door middel van CO2 meting. Gedurende de dag wordt er constant gemeten wat de luchtkwaliteit is, dit wordt gedaan via de Parts per million (ppm) methode. Hierbij wordt gekeken wat de CO2 waarde is. Als de CO2 waarde boven de 700 ppm komt wordt er extra lucht ingeblazen om de waarde daar weer onder te krijgen (ter verduidelijking: de streefwaarde voor een goed geventileerde zaal ligt tussen de 800 en 1000 ppm).

De luchtverversing in het AvB werkt niet op basis van CO2 metingen maar kent een vast inblaasdebiet.

Voor alle gebouwen wordt elke ochtend een uur lang de verversing aangezet zodat er genoeg frisse lucht is.

Is het verstandig om een raam open te zetten waar dit kan of verstoort dit dan het mechanische ventilatiesysteem?

Er gaat niks boven natuurlijke ventilatie. Dus als dit goed voelt, zeker doen, maar het is niet noodzakelijk. De mechanische ventilatie is zo afgesteld dat de lucht goed is.

Haalt goede ventilatie de kans op besmettingen weg?

Het terugdringen van het virus staat met testen en vaccineren. Het is niet zo dat goede ventilatie alle besmettingen tegen kan gaan, maar het helpt wel met het verkleinen van de kans op besmetting.

Wordt er actief gemonitord of het systeem het doet en daadwerkelijk aanstaat?

Voor alle luchtbehandelingssystemen geldt dat er een storingsmelding komt als de luchtverversing niet werkt.

Kan er in de ruimtes CO2 meetapparatuur worden neergezet zodat docenten ook zelf kunnen zien of het tijd is om een raam open te doen?

We kiezen hier nu niet voor, omdat we dit dan in alle 380 zalen van de Universiteit Leiden zouden moeten doen. Dit is erg kostbaar en het is ook niet nodig, omdat wij vertrouwen op onze mechanische ventilatie.

Hoe wordt er omgegaan met kleine ruimtes waar veel mensen bij elkaar zitten? Zoals de spreekkamers op de vierde verdieping van Wijnhaven?

Die hebben allemaal dezelfde mechanische ventilatie. Die worden dus ook gedurende de dag gemeten en gaan aan als dit nodig is.

In een aantal lokalen in de Schouwburgstraat, op de tweede verdieping, kunnen geen ramen open. Sommige docenten zitten soms de hele dag daar met verschillende groepen studenten en aan het eind van de dag is het er erg muf. Voldoen deze ruimtes wel aan de norm?

De ventilatie in de Schouwburgstraat wordt geregeld op basis van CO2 metingen in de zaal. Ook in de lokalen op de tweede verdieping waar geen raam open kan. Als de CO2 waarde boven de 700 ppm komt wordt er extra lucht ingeblazen om de waarde daar weer onder te krijgen.

Hoe gaat het mechanische systeem om met grotere groepen aanwezig in een zaal?

Als er meer mensen dan toegestaan in een zaal zijn kan het lastiger worden. Het is dus belangrijk je te houden aan de maximale bezetting van een zaal. Wij zetten niet meer stoelen neer dan qua aantal studenten is toegestaan. Daarnaast monitoren wij geregeld of er daadwerkelijk niet te veel studenten in een zaal zijn.

Wat is de situatie bij het Anna van Buren gebouw van LUC? Hier wonen studenten ook in het gebouw. Moet er niet extra geventileerd worden?

Dit is zeker een bijzondere situatie. Daarom gaan we hier voor de zekerheid extra metingen doen om te zorgen dat de systemen goed functioneren.

Waarom wordt er bij basisscholen wel een klas naar huis gestuurd bij een besmetting en bij het hoger onderwijs niet?

Er is op dit punt nog geen GGD-richtlijn. Deze is wel in de maak. Op dit moment adviseren wij dat een met corona besmette student zich meldt bij de studieadviseur zodat we daarna maatregelen kunnen nemen. Dit betekent voor niet-gevaccineerde dat zij dan volgens de richtlijnen vijf dagen in quarantaine moeten, gevaccineerde moeten afstand houden.

Mogen docenten aan studenten vragen om een mondkapje in de klas op te doen?

Dit is de vrijheid van de docent om dit in goed overleg samen met de studenten in de klas te bespreken.

Zijn de gebouwen van de Universiteit Leiden in Den Haag uitgerust met Hepa filters?

Nee. Dit zijn filters die misschien een deel van het virus weghalen. Als we dit zouden willen doen moet het in elke ruimte, en dit is voor ons niet haalbaar.

In sommige kantoren in Wijnhaven zit een knop die je moet indrukken als er iemand aanwezig is. Is dit om de ventilatie aan te doen?

Nee, in het verleden was dit wel het geval. Nu is dit om te zorgen dat de verwarming aangaat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.