Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

Update 16 september 2021: versoepelingen voor het onderwijs vanaf 25 september

16 september 2021

Er zijn tot onze vreugd verdere versoepelingen aangekondigd. Desondanks blijven we ons bewust dat we op een verantwoorde manier moet blijven werken en daar hebben we jullie allemaal bij nodig. We moeten er ons van bewust van zijn dat in het najaar mogelijk weer aanpassingen volgen en nemen dit mee in onze overwegingen. In onderstaande punten staan de belangrijkste gevolgen van de versoepelingen per 25 september aanstaande op een rij. 

De faculteit als veilige plek

De universiteit is een veilige plek als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat betekent onder meer het volgende:

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten en laat je testen.
 • Laat je testen als je in contact bent geweest met een besmet persoon.
 • Doe (preventief) tweemaal per week een zelftest. Studenten en medewerkers van onze universiteit kunnen gratis zelftesten bestellen op Zelftestonderwijs.nl. Houd rekening met een aantal dagen verzendtijd.
 • Houd je op de campus aan het campusprotocol en volg de instructies in de gebouwen op.
 • Ventileer je onderwijs/werkplek regelmatig.
 • Geef elkaar de ruimte in de gangen en andere doorstroomruimtes.
 • Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je leidinggevende.

Het onderwijs vanaf 25 september

 • Bij de onderwijsactiviteiten mogen we iedereen weer welkom heten. De beperking van max. 75 studenten per zaal komt te vervallen. Vanuit de universiteit volgt aanstaande week een update van het Corona-dossier.
 • Het rooster van het onderwijs in blok 1 wijzigt niet. De invulling van het onderwijs met meer studenten wordt per vak bekeken en loopt via de opleidingen (vakcoördinatoren en opleidingsdirecteuren).
 • De anderhalvemeterregel bij tentamens wordt losgelaten, waardoor we meer fysieke tentamencapaciteit hebben. Met het wegvallen van een grote tentamenlocatie (Holiday Inn) blijft het echter krap, maar hebben we alle vertrouwen dat we de wens van ieder vak kunnen invullen, waarbij we blijven anticiperen op een onzekere toekomst.
 • Zorg ervoor dat altijd alle actuele informatie over het onderwijs in Brightspace staat vermeld. Vermeld hier bijvoorbeeld ook dat er specifieke aanwezigheidsbeperkingen zijn en hoe studenten daarmee om moeten gaan.
 • Afmelden in verband met corona voor onderwijs en toetsing blijft van belang om iedereen een veilige werkomgeving te blijven bieden.
 • Reservering van de studieplekken in de bibliotheek blijft verlopen via SharedDesk.

Mondkapjes niet meer verplicht, maar mogen wel

Mondkapjes zijn vanaf 25 september niet meer verplicht. Uiteraard mogen ze wel worden gedragen en mogen docenten ook de studenten verzoeken een mondkapje te dragen in college/werkgroep. Neem daarom altijd een mondkapje mee naar de universiteit.

Positief getest op het coronavirus?

Als je positief getest bent op het coronavirus, vragen we je om deze besmetting te melden. Medewerkers kunnen dit doen bij hun leidinggevende én per e-mail naar: corona@law.leidenuniv.nl. Zo houden we overzicht en kunnen we eventuele consequenties voor de organisatie goed inschatten. De coronamelding verwerken wij anoniem en melden wij bij de universitaire veiligheidscoördinator. Je mag ook vragen aan je leidinggevende om jouw besmetting anoniem te melden op dit e-mailadres.

Vaccinatie

Iedereen kan op een aantal GGD-vaccinatielocaties zichzelf nog steeds zonder afspraak laten vaccineren. Zie www.prikkenzonderafspraak.nl. Of plan een afspraak in via www.planjeprik.nl of door te bellen naar de GGD. 

Werken

 • Werken op locatie kan ook weer met mate voor het personeel dat niet direct bij het onderwijs of de onderwijsondersteuning is betrokken. Dit gaat in overleg met je leidinggevende en team.
 • Aanvragen van een werkdag(deel) op de faculteit is niét mee nodig vanaf 25 september aanstaande.
 • Voor het werken in Den Haag, locatie Wijnhaven, gebruik de SharedDesk app.

Bijeenkomsten en afstudeerceremonies

De versoepelingen gelden ook voor diploma-uitreikingen en andere activiteiten. Per evenement vermelden we de randvoorwaarden in de uitnodiging en het programma.

Blijf op de hoogte

Voor ons als universiteit zijn de actuele coronaregels altijd leidend voor de invulling van ons onderwijs en onderzoek. Vanuit de universiteit volgt aanstaande week een update van het Corona-dossier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.