Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs, Organisatie, Onderzoek

Corona-update: afschaffing maximum groepsgrootte en mondkapjesplicht per 25 september

20 september 2021

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van dinsdag 14 september 2021 verschillende versoepelingen aangekondigd. Door deze versoepelingen wordt het weer mogelijk om in grote groepen onderwijs op de campus te volgen. Daar zijn we blij mee. De nieuwe versoepelingen gaan in per 25 september 2021. De nieuwe regels voor tentamens en quarantaineplicht gaan zelfs al eerder in. Op 25 september zal ook een nieuwe versie van het Campusprotocol verschijnen, waarin alle nieuwe maatregelen zijn verwerkt.

De belangrijkste wijzigingen per 25 september zijn:

  • De maximum groepsgrootte van 75 personen komt te vervallen in het hoger onderwijs. Onderwijs in grote groepen wordt dus weer mogelijk.  Het onderwijs zal zich geleidelijk steeds meer verplaatsen naar on-campus, in een goede mix van online, blended en hybride vormen. Elke opleiding maakt daarin eigen (didactische) keuzes. Studenten ontvangen informatie van hun eigen opleiding of er wijzigingen zijn in het rooster en wanneer deze ingaan.
  • Het is niet meer verplicht om een mondkapje te dragen binnen de universiteitsgebouwen. Uiteraard staat het iedereen vrij om dit alsnog te doen. Ook kunnen docenten hun studenten vragen om een mondkapje te dragen tijdens een college of werkgroep.
  • Het advies voor thuiswerken wijzigt: we werken thuis wanneer het kan en op kantoor wanneer het nodig is. Medewerkers en leidinggevenden bespreken samen hoe zij dit vormgeven.
  • Evenementen hebben geen maximumcapaciteit meer, behalve bij evenementen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaats. Dan is maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toegestaan.
  • Bij horecagelegenheden in de gebouwen van onderwijsinstellingen met als doelgroep studenten en medewerkers (zoals kantines) zal niet gecontroleerd worden op coronatoegangsbewijzen, deze zijn dus vrij toegankelijk.

Let op: in de gebouwen van het LUMC gelden mogelijk andere regels. Het LUMC communiceert z.s.m. welke maatregelen en mogelijk versoepelingen voor het onderwijs in het LUMC gelden en vanaf wanneer.

Maximum groepsgrootte bij tentamens
Met ingang van 20 september vervalt de maximum groepsgrootte bij tentamens. Ook hier vervalt de anderhalvemeter maatregel. Dat betekent dat vanaf 20 september alle tentamens regulier door kunnen gaan. Studenten horen van hun opleiding als dit een wijziging voor tentamens betekent. 

Quarantaineregels voor reizen
Per 22 september 2021 veranderen ook de quarantaineregels voor het reizen naar Nederland. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid. Kom je uit het buitenland, doe dan de Quarantaine Reischeck om te zien welke regels er voor jou gelden. Geeft deze check aan dat je in thuisquarantaine moet, dan mag je gedurende je quarantaine ook niet naar de universiteit komen.

Veiligheid en verantwoordelijkheid
We zijn blij zijn dat grote colleges weer kunnen worden gegeven en we vragen daarbij aan iedereen om dit zo veilig mogelijk te houden met elkaar en voor elkaar. Geef elkaar de ruimte, wees voorzichtig en respecteer anderen als zij een mondkapje dragen of verzoeken afstand te houden.

Doe daarnaast altijd de coronacheck voordat je naar de universiteit komt en doe twee keer per week preventief een gratis zelftest. Lees bij de veelgestelde vragen wat je moet doen als deze zelftest positief is. We adviseren je ook om je te laten vaccineren. Studenten en medewerkers uit Leiden kunnen hiervoor terecht bij de GGD Hollands-Midden, de Haagse studenten en medewerkers bij GGD Haaglanden.

Ben je besmet met het coronavirus (positieve testuitslag bij de GGD)? Dan vragen we je dit te melden. Studenten kunnen doen dit bij hun studieadviseur, medewerkers bij hun leidinggevende. Hier lees je waarom, en wat we met je melding doen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.