Universiteit Leiden

nl en

ICT

Cybersecurity maand: sterke wachtwoorden

21 oktober 2021

Wist je dat er een reden is dat de Universiteit je periodiek vraagt om je wachtwoord te wijzigen? Wachtwoorden zijn namelijk interessante gegevens voor hackers om persoonlijke informatie te verkrijgen. Lees hieronder meer over sterke wachtwoorden en hoe je het hackers onmogelijk maakt om jouw wachtwoord te achterhalen.   

Juist of onjuist: pietkooktspinazie is een sterker wachtwoord dan Zp(37# 

Antwoord: Juist, wachtwoorden met veel verschillende tekens lijken misschien sterker, maar de lengte van je wachtwoord is net zo belangrijk. Het tweede wachtwoord heeft een hacker al binnen een paar seconden gekraakt. Om het eerste wachtwoord te kraken heeft een hacker 800.000 jaar nodig. Daarom heeft de Universiteit als vereiste dat wachtwoorden minimaal 12 tekens zijn.  

Een wachtwoord is natuurlijk nog sterker als het lang is én het verschillende soorten tekens bevat. Het wachtwoord Pietk00ktspinazie! kost een hacker namelijk 93 triljoen jaar! Wil je weten hoe je een sterk wachtwoord kunt maken? Kijk dan op de webpagina 'Sterke wachtwoorden' en volg de E-learning module (10 minuten).

Win een prijs met jouw kennis 

Aan het einde van de Cybersecurity maand kun je een prijs voor jou en jouw team winnen. Houd de cybersecurity berichten in de gaten en volg een E-learning module. De opgedane kennis komt je later goed van pas. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.