Universiteit Leiden

nl en

ICT

Cybersecurity maand: zo herken je een phishingmail

14 oktober 2021

Je hoort het steeds vaker in het nieuws; grote organisaties of (onderwijs)instellingen die zijn gehackt. Eén van de oorzaken kan een phishingmail zijn. Phishing is een methode die hackers gebruiken om privé-en werkgegevens te bemachtigen door je naar een ogenschijnlijk bekende inlogpagina te lokken via een link in een e-mail. De mail en pagina's zien er vaak betrouwbaar uit. Een veilige digitale omgeving is de verantwoordelijkheid van iedereen. Tijdens de Europese Cybersecurity maand delen we daarom wekelijks tips, feiten en fabels die jou helpen om te werken op een ‘cyberveilige’ manier. 

Juist of onjuist: 'Om te checken of ik een phishingmail heb hoef ik alleen maar naar de link in de mail te kijken.’ 

Dit is onjuist. Bij phishing is het belangrijk om te kijken naar de link, het e-mailadres van de afzender, de aanhef, spel- en grammaticafouten, de inhoud van de e-mail en een eventuele bijlage. Luister ook altijd naar je algemene verstand. De universiteit, een bank of de overheid zal nooit via e-mail of telefoon om jouw persoonlijke inloggegevens vragen. Wees alert!  

Wil je voorkomen dat jij onverhoopt op een verkeerde link klikt? Volg de e-Learning ‘Phishing’ (duur: 10 minuten) en bezoek de webpagina 'Phishing' op de medewerkerswebsite.

Win een prijs met jouw kennis

Aan het einde van de Cybersecurity maand kun je een prijs voor jou en jouw team winnen. Houd de cybersecurity berichten in de gaten en volg een e-learning module. De opgedane kennis komt je later goed van pas. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.