Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

KNHG-Jaarcongres over Wereldburgerschap in Nationaal Archief (12 november)

26 oktober 2021

Wereldburgerschap: een ideaal dat we moeten nastreven? Alleen voor elites? Onmogelijk te combineren met nationale identiteit?
 
In het hedendaagse debat over dit thema laten ook historici volop van zich horen, in studies, boeken en opinieartikelen. De wereldgeschiedenis biedt tal van voorbeelden van grensoverschrijdende verantwoordelijkheid en verbondenheid. Ook in de erfgoedsector staan grensoverschrijdende kwesties hoog op de agenda, en in het geschiedenisonderwijs bloeien initiatieven om meer aandacht aan wereldburgerschap te besteden. En toch… zetten nationale staten en frames nog steeds de toon.
 
Dit najaar organiseert het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) dan ook zijn Jaarcongres over wereldburgerschap, waarin al deze vragen een plaats krijgen in het programma. Het ochtenddeel bestaat uit een keynote-lezing door Marjolein ’t Hart (VU Amsterdam/Huygens ING), gevolgd door een panel over wereldburgerschap en het (wetenschappelijk en voortgezet) onderwijs. Na de lunch volgt het middagdeel met een panel over werelderfgoed. De afsluitende, digitale lezing wordt verzorgd door Kwame Anthony Appiah, hoogleraar filosofie aan de New York University. Inger Leemans (NL Lab/VU Amsterdam) is de dagvoorzitter.

Docenten opgelet!

De Vereniging voor Docenten Geschiedenis en Staatsinrichting Nederland (VGN) onderschrijft het KNHG-Jaarcongres en ondersteunt dit door docenten een certificaat te bieden als bewijs van bijscholing.

In het kort

Locatie: Nationaal Archief, Den Haag
Datum: vrijdag 12 november 2021
Tijd: 9:15-17:30 uur
Tarieven leden/niet-leden: KNHG-leden: €15 | niet-leden: €25 | studenten (geen KNHG-lid): €5 | studentleden en Jong KNHG-leden: gratis!
Speciale actie: word lid van het KNHG met ingang van 2022 (via deze link) en neem voor het ledentarief deel aan het Jaarcongres 2021!
 
U bent van harte uitgenodigd ons Jaarcongres bij te wonen. Meer informatie over het thema en het programma vindt u hier. Voor aanvullende vragen kunt u ons mailen via info@knhg.nl.
Een coronatoegangsbewijs (QR-code) is nodig voor dit congres. Voor meer informatie over deze richtlijnen, zie de website van de Rijksoverheid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.