Word lid van een nieuw Nederlands netwerk voor universitair docenten

8 oktober 2021

Met een groep enthousiaste universitair docenten (assistant professors) willen we de universitair docenten in Nederland organiseren, zoals de promovendi verenigd zijn via PNN en de PostDocs via PostDocNL.

Het tweezijdige doel is om een netwerk van universitair docenten binnen de Nederlandse universiteiten te faciliteren én om aan tafel te zitten wanneer politieke besluiten in het Nederlandse academische landschap worden genomen. Nationale financieringsorganen verleggen langzaam hun focus, maar die focus zit diepgeworteld in de politiek. De universitair docenten van vandaag zijn de hoogleraren van morgen: als wij met één stem kunnen spreken, dan betekent dit dat de financieringsorganen en de mensen die deze fondsen aanschrijven op één lijn komen te liggen en dus beter benut kunnen worden. Daarnaast werken steeds meer universiteiten hard om het tenure-tracksysteem te verbeteren, waarmee tenure-trackers kunnen profiteren van ervaringen op andere locaties. Wij willen graag een organisatie opzetten die als nationale advocaat optreedt tijdens deze veranderingen en we willen een solide basis zijn voor de circa vijfduizend universitair docenten en assistant professors in Nederland.

Om te peilen of er interesse is en om te overleggen hoe deze organisatie op te zetten, hebben we hebben een vragenlijst opgezet en organiseren we een eerste bijeenkomst.

Interesse? Let’s meet!

29 november 12:00 - 13:30

Registratie kan via dit formulier.

Waar: online. De Zoom-link zal de dag van tevoren naar alle online geregistreerde deelnemers gestuurd worden.

De eerste bijeenkomst heeft de volgende doelen:
•    Kerngroep: Het vinden van een kerngroep die de basis voor deze organisatie legt. Momenteel zijn we een groep van alleen Kaukasische vrouwen, voornamelijk uit STEM-disciplines. We zijn dus hard op zoek naar mensen om de diversiteit van onze groep te vergroten in termen van discipline, gender, afkomst, etc.
•    Basis leggen: om een nationale advocaat te worden voor een specifieke groep mensen moet er een basis worden gelegd, die regelmatig geraadpleegd wordt/kan worden. We hopen het vertrouwen te winnen van onze achterban.
•    Inventarisatie support: peilen waar de focus van deze organisatie moet liggen volgens de assistant professors en universitair docenten in Nederland zelf. Het is belangrijk om te weten wat de toekomstige leden van deze organisatie verwachten en of dit initiatief gesteund wordt.
•    Als startpunt van de discussie vragen we assistant professors en universitair docenten om de volgende vragenlijst (5 min) in te vullen via deze link
•    Er is ook de optie in de vragenlijst om niet deel te nemen aan de bijeenkomst, maar wel op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkelingen.

Vragen, opmerkingen? Neem contact met ons op: AstProfNetherlands@gmail.com.