Universiteit Leiden

nl en

Oproep voor Alle Scholen Verzamelen (onderzoekers)

10 november 2021

Oproep voor onderzoekers

Alle Scholen Verzamelen (ASV) is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 7 en 8 uit heel Nederland gaan gezamenlijk op één dag data verzamelen voor een echt wetenschappelijk onderzoek. We zijn op zoek naar onderzoekers voor de edities 2022, 2023 & 2024. 

Kinderen aan de slag met wetenschappelijk onderzoek

Kun je als onderzoeker de hulp gebruiken van basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 uit het hele land? En sluit jouw onderzoek aan op hun belevingswereld? Meld je dan aan voor een editie van Alle Scholen Verzamelen 2022, 2023, of 2024. Dit landelijke citizen science project wordt georganiseerd door de Wetenschapsknooppunten, die zich richten op wetenschapsbevordering bij kinderen. Doordat de kinderen met hun klas bijdragen aan een landelijk onderzoek, ontdekken zij wat wetenschap is. Voor de deelnemende onderzoeken wordt promotie gemaakt, waardoor ze landelijke bekendheid krijgen. Ook is er budget voor lesmateriaal en projectondersteuning. 

Eerdere edities

In 2019 vond de eerste editie van Alle Scholen Verzamelen plaats. Meer dan 3000 leerlingen uit het hele land deden onderzoek naar hun favoriete buitenspeelplek. Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen wilden zo namelijk te weten komen hoeveel natuur kinderen tegenkomen in hun dagelijks leven. Daarom vroegen ze hulp van zo veel mogelijk bovenbouwklassen uit het hele land. Op 12 juni, de nationale buitenspeeldag, werden al die bovenbouwleerlingen voor een dag universitair onderzoeker! Bij de editie van 2020/2021 deden kinderen onderzoek naar de waterkwaliteit, samen met stichting Drinkable Rivers. Bekijk hier meer informatie over onze vorige edities. 

Wat kan ASV voor jouw onderzoek betekenen?

  1. Via ASV kun je op één dag data verzamelen vanuit heel Nederland.
  2. In het kader van erkennen en waarderen zorgt ASV voor waardevolle impact en valorisatie.
  3. Voor het deelnemende onderzoek is budget beschikbaar voor onderzoeksmateriaal, lesmateriaal, pr-materiaal en een projectleider die zorgdraagt voor de organisatie, communicatie en overige ondersteuning bij de dataverzameling.
  4. Landelijke (media) aandacht voor het onderzoek.

Ben je geïnteresseerd?

Wetenschappers kunnen zich nu opgeven voor de selectie van de thema’s voor 2022, 2023 of 2024. Ben je geïnteresseerd en wil je weten of jouw onderzoek in aanmerking komt voor ASV? Bekijk dan het document 'informatie voor wetenschappers'.  Voor vragen neem contact op met het wetenschapsknooppunt op jouw universiteit: Wetenschapsknooppunt Leiden.

Aanmelden

Aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen kan tot uiterlijk 9 januari 2022 door het formulier in te vullen.

Impressie: terugblik editie 2020

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.