Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek

Oproep aan promovendi: word jij een van de nieuwe Faces of Science?

30 november 2021

Ben jij een promovendus (m/v/x) zo halverwege je promotietraject? En raak je enthousiast van het idee om via blogs, filmpjes en artikelen aan scholieren, studenten en de rest van Nederland een inkijkje te geven in jouw onderzoek en je bestaan als wetenschapper? Meld je dan nu als kandidaat voor Faces of Science!

Aanmelden en proces

De rector mag deze ronde 1 kandidaat nomineren en nodigt geïnteresseerde promovendi hierbij uit zich op te geven als interne kandidaat. Beantwoord daarvoor onderstaande vragen en stuur deze uiterlijk 14 december 2021 aan Anna Terra Verhage. Uit de interne kandidaten zal rond 21 december op basis van de geldende beoordelingscriteria een kandidaat voor nominatie worden geselecteerd. Deze kandidaat wordt dan verzocht voor 10 januari een nominatieformulier in te vullen dat namens de rector zal worden ingediend voor 15 januari 2022. Uit alle landelijke kandidaten namens de KNAW selecteert een commissie 12 nieuwe Faces of Science.

Ben jij een geschikte kandidaat?

Je …

 • bent promovendus aan onze universiteit;
 • bevindt je nog minimaal één jaar voor je promotie, bij voorkeur in de eerste helft van een promotietraject;
 • bent in staat om op aansprekende wijze middels blogs, vlogs, filmpjes, artikelen, lezingen, e.d. jouw onderzoek en bestaan als wetenschapper kunt presenteren aan de doelgroep (voornamelijk bovenbouw vwo-leerlingen en studenten, maar ook het brede publiek);
 • bent gemotiveerd om je in te zetten voor Faces of Science en bereid tot een redelijke tijdsinvestering (ten minste tot een half jaar na de promotie), je bent hiervoor vanaf het moment van bekendmaking van deelname (voorjaar 2022) beschikbaar;
 • beheerst de Nederlandse taal voldoende om op toegankelijke wijze je onderzoek in de Nederlandse taal te kunnen presenteren op de website Faces of Science aan de (belangrijkste) doelgroep (bovenbouw vwo-leerlingen, hun docenten en studenten).

Wil jij als interne kandidaat overwogen worden? Stuur dan de volgende informatie uiterlijk 14 december aan Anna Terra Verhage

 • Enkele basisgegevens: Naam, instituut, start promotietraject en geplande afronding, vakgebied en promotieonderwerp, promotor(en).
 • Waarom ben jij volgens jou geschikt voor deelname aan Faces of Science, gezien de doelstelling om scholieren, studenten en een breed publiek kennis te laten maken met het leven van een wetenschapper en het doen van wetenschappelijk onderzoek? Maximaal 200 woorden.
 • Heb je al ervaring met wetenschapscommunicatie? Geef enkele voorbeelden, bijvoorbeeld (sociale) media, lezingen, enz. Maximaal 200 woorden.
 • Ben je actief in nevenactiviteiten? Maximaal 150 woorden.
 • Hoe zou je je onderzoek omschrijven voor een groot publiek? Maximaal 50 woorden.
 • Voldoe je aan alle bovengenoemde criteria?

Wat is Faces of Science?

Faces of Science is een netwerk van promovendi uit allerlei vakgebieden uit heel Nederland. De promovendi houden zich als Faces of Science voornamelijk bezig met wetenschapscommunicatie. Zij schrijven en vertellen over hun onderzoek, maar ook over hun leven als jonge wetenschapper en wat er allemaal bij komt kijken. Zo kunnen zij vooral aan jongeren die staan voor een studiekeuze laten zien hoe het is om wetenschapper te zijn. Het is een project van de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink en wordt gefinancierd door Stichting Lira.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.