Universiteit Leiden

nl en

Organisatie

Universiteit telt aanwezigheid van studenten en medewerkers met scanners aan plafond

16 november 2021

Heb je op de universiteit wel eens een scanner aan het plafond zien hangen bij de ingang of in een onderwijsruimte in een van onze gebouwen? Dat is een zogenoemde Classroom Scanner, een personenteller die meet hoeveel personen er in de ruimte aanwezig zijn. Nu in de afgelopen weken al de scanners op de juiste plek zijn opgehangen, willen we je graag informeren over deze dienstverlening. 

Tellen van aantal aanwezige personen

De universiteit maakt sinds 2020 gebruik van deze scanners. Bij de start van de coronapandemie zijn deze opgehangen bij gebouwingangen om binnenkomende studenten, medewerkers en bezoekers te tellen. Zo kon de universiteit de aanwezigheid in de panden monitoren en bijsturen waar nodig. Deze zomer zijn de personentellers ook opgehangen in onderwijsruimten. 

Bezetting en benutting collegezalen

Deze waardevolle informatie over de bezetting en benutting van collegezalen helpt de universiteit bij het optimaliseren van haar diensten: van de onderwijsplanning en het zalenareaal, tot de inzet van bedrijfshulpverlening (bhv). De informatie is ook waardevolle input voor de (middel)langetermijnvisie van de universiteit, zoals het bepalen van de grootte van zalen bij ver- of nieuwbouw. 

Geen kenmerken van personen zichtbaar

Goed om te weten is dat de scanners realtime personen omzet tot silhouetten en dat alleen deze silhouetten geteld worden. Dat betekent dat de universiteit garandeert aan haar studenten en medewerkers dat zij geen camerabeelden opslaat of specifieke kenmerken van personen registreert. Vanzelfsprekend is de Universiteitsraad geconsulteerd. De techniek, toepassing en verwerkersovereenkomst ervan zijn beoordeeld door de Functionaris Gegevensbescherming.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Bekijk de meestgestelde vragen of neem dan contact op met Guan van Zoggel.

Meestgestelde vragen

Ja, de universiteit heeft een verwerkersovereenkomst opgesteld met de leverancier van de Classroom Scanners op advies van de onafhankelijke Functionaris Gegevensbescherming.

Nee, Classroom Scanners leggen geen beelden vast.

Nee, Classroom Scanners leggen geen specifieke kenmerken van personen vast.

Classroom Scanners verzamelen uitsluitend numerieke informatie over de bezetting van een gebouw of ruimte.

De numerieke informatie wordt geaggregeerd, geanalyseerd en gebruikt door faculteiten, roosteraars en boekers. 

Nee, dat is niet mogelijk.

De universiteit heeft voor deze scanners gekozen omdat ze goede beveiliging bieden en beproefd zijn in het tellen van bezoekers in o.a. winkels.

De universiteit is voornemens de Classroom Scanners te blijven gebruiken. 

Er zijn universiteiten die experimenteren met b.v. wifi-tracking.

Classroom Scanners hangen in alle onderwijsgebouwen en -zalen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.