Universiteit Leiden

nl en

Leiden City of Science 2022: Interdisciplinaire lezing over supergeleiding

7 april 2022

Op 8 april 1911 werd door Heike Kamerling Onnes supergeleiding ontdekt in het Kamerlingh Onnes Gebouw.

Deze ontdekking, het verschijnsel dat sommige materialen beneden bepaalde (zeer lage) temperaturen geen elektrische weerstand hebben, heeft in deze tijd veel praktische toepassingen. Het bekendste voorbeeld is de MRI-scanner die in ziekenhuizen.

Op vrijdag 8 april 2022 vertelt prof. Carlo Beenakker, theoretisch natuurkundige en Spinozaprijswinnaar, over het experiment, de historische achtergrond en de praktische implicaties van de ontdekking van supergeleiding. De lezing 'De ontdekking van supergeleiding' duurt ongeveer drie kwartier en vindt plaats in de Lorentzzaal vanaf 15.30 uur. De lezing is ook online te volgen. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen.

Meer weten? Kijk hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.