Universiteit Leiden

nl en

Woensdag 1 juni: publiekslezing door Maarten Kunst over slachtofferrechten en morele verwondingen

24 mei 2022

Maarten Kunst

Op 1 juni geeft hoogleraar Criminologie Maarten Kunst een Criminal Justice Publiekslezing over 'Slachtofferrechten en morele verwondingen'.

Criminaliteit kan grote impact op het slachtoffer hebben. Om slachtoffers erkenning te bieden voor dit leed, heeft de wetgever hen de afgelopen decennia tal van rechten toegekend, vooral in het kader van het strafproces.

Het meest bekende voorbeeld hiervan is het spreekrecht. In de literatuur, maar ook in het publieke debat, is veel discussie geweest over dit spreekrecht, zowel vanuit strafrechtelijke als vanuit victimologische hoek. Terwijl door strafrechtjuristen vaak is betoogd dat het spreekrecht een gevaar vormt voor het recht op een eerlijk proces van de verdachte, is door victimologen beweerd dat van het spreekrecht geen therapeutisch effect kán uitgaan en dat de gebruikmaking van dit recht in sommige gevallen zelfs tot klachtenvermeerdering kan leiden.

Kunst gaat met u in discussie over de vraag of het wenselijk is om het slachtoffer het woord te geven en de verdachte te verplichten naar diens relaas te luisteren.

De lezing vindt plaats in het KOG, zaal A.144, en vangt aan om 19.00 uur.

Deze lezing vindt plaats in het kader van Leiden2022 waarbij Leiden een jaar lang een programma presenteert voor iedereen met een open en nieuwsgierige geest.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.