Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, Onderzoek

Sneller en beter zoeken door wetenschappelijke literatuur met AI

13 april 2023

Zoek naar een willekeurig onderwerp in Google Scholar en je wordt overspoeld door meer artikelen dan je ooit zal kunnen lezen. Overzicht krijgen in je onderzoeksveld is lastig wanneer je zoekopdrachten uitvoert op de gebruikelijke manier. Een nieuwe blogserie vertelt hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het optimaal zoeken door wetenschappelijke literatuur.

De blogserie “AI in Scholarly Literature Search” laat je kennismaken met een aantal nieuwe gereedschappen die de overdaad aan informatie kunnen aanpakken met behulp van AI. Voornamelijk bij systematic reviews zijn deze in opkomst. Hoe kun je deze gereedschappen het beste inzetten om onderzoekstrends bij te houden, nieuwe ideeën op te doen en dieper in je onderzoeksonderwerp te duiken? Medewerkers van de UBL leggen de theoretische basis uit en geven inzicht in de voor- en nadelen van elke techniek. De focus ligt op de praktische inzetbaarheid.

Elke maand zal een nieuwe blog verschijnen in deze reeks. Verschillende applicaties zullen worden behandeld, waaronder Connected Papers, Semantic Scholar, Scite, Research Rabbit, Open Knowledge Maps en Elicit. De eerste blog gaat over VOSviewer, een handige tool waarmee je overzichten kunt creëren van het wetenschappelijk landschap door gerelateerde artikelen en termen te groeperen.

Ga naar de blogs

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.