Universiteit Leiden

nl en

ICT, Onderwijs

Turnitin AI detectie scores

2 mei 2023

Het wereldwijd gebruikte Turnitin heeft iedereen verrast door op 4 april j.l. een AI detectietool beschikbaar te stellen en daarbij aan te geven dat zij AI geschreven tekst kunnen herkennen. Niemand is echter voorbereid geweest op de percentages die opeens worden gerapporteerd en de vragen van docenten die hieruit voortkomen. 
Het FLO heeft begrepen van de centrale ondersteuningsafdeling dat wordt gewerkt aan een universitaire reactie, maar in overleg met de OD’s en de vice-decaan FGGA is de volgende boodschap geformuleerd.

De AI detectie weergave is niet betrouwbaar. Dit concluderen wij op basis van resultaten van onze eigen testen en de resultaten van de centrale afdeling van de universiteit (gesteund door bijv. de Washington Post). Het aanleveren van eigen geschreven teksten, vertaalde teksten door Google Translate en/of gegenereerde teksten door ChatGPT, geeft wisselende resultaten van de AI detectietool van Turnitin. 

We vertrouwen op het kritisch vermogen en de ervaring van docenten om te kijken naar de teksten die Turnitin al dan niet als AI markeert en bijvoorbeeld juist te letten op referenties of afwijkend taalgebruik en het gesprek aan te gaan waar nodig. Vanuit Brightspace zouden de studenten overigens deze percentages niet kunnen zien. Daarnaast kan de examencommissie in deze situatie weinig ondersteuning bieden omdat het percentage uiterst onbetrouwbaar is.
 
Voor vragen hierover of ervaringen/bevindingen/suggesties over ChatGPT en de AI detectietool, neem vooral contact op met het FLO team.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.