Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

Sfeerimpressie Leiderschap onder de Loep conferentie

26 oktober 2023

Tim 'S Jongers geeft de Impact Speech

Het plenaire programma

Director van het Leiden Leadership Centre (LLC) Ben Kuipers opende de middag met een kleine welkomstoespraak. Correspondent Tim 'S Jongers nam het podium vervolgens over. Hij sprak op een interactieve wijze over het armoedebeleid in Nederland. De boodschap die bij veel deelnemers is blijven hangen is: "Ga vaker in gesprek met burgers waarvoor het beleid wordt maakt. "

Keynote "Impact van Binnenuit"

Nadat de deelnemers uiteen waren gegaan in workshops, sloten we de middag gezamelijk af. Ben Kuipers gaf zijn keynote speech. 

"Juist voor het bereiken van impact en maatschappelijke meerwaarde is er leiderschap op allerlei plekken nodig, binnen en tussen organisaties en binnen de samenleving en op allerlei (hiërarchische niveaus). De lastige vraagstukken kunnen dus niet vanuit één gezichtspunt op leiderschap benaderd worden. We hebben het dan ook wel over een multilevel perspectief op leiderschap om beter te begrijpen hoe leiderschap op al die plekken er in samenhang uitziet en verder aandacht kan krijgen. In mijn keynote stond ik stil bij  het feit dat de wetenschap hierover ook nog redelijk in de kinderschoenen staat, maar ook waar we aanknopingspunten kunnen vinden om zowel wetenschappelijk als praktisch verder te komen."

Paneldiscussie: leiderschap binnen politiek-bestuurlijke verhoudingen

Het was een interessante en inspirerende discussie over leiderschap, het durven en dulden van tegenspraak en de rol die jij actief kan ondernemen. Oftewel, over leiderschap binnen politiek bestuurlijke verhoudingen. Het panel bestond uit Farid Azarkan (Tweede Kamerlid), Abigail Norville (Plaatsvervangend Secretaris-Generaal bij ministerie van VWS), Hanane El Hadouchi, Jonge Ambtenaar van het jaar 2023 en Roel Bekker (oud-topambtenaar en auteur). De boodschap die deelnemer Matthijs van den Berg meeneemt uit het paneldiscussie is: 'wacht niet op je leider; neem zelf initiatief. De ruimte is altijd groter dan je denkt.'

 

Kustaw Bessems tijdens het vraaggesprek

Kustaw Bessems: vraaggesprek met de zaal

Kustaw Bessems is Volkskrant journalist en bekend van de Podcastserie Stuurloos, waarin kritisch naar het functioneren van het openbaar bestuur wordt gekeken. Het bleek dat de Podcast populair was onder onze deelnemers. Bijna alle handen gingen de lucht in toen de vraag werd gesteld wie er wel eens naar luistert.  Kustaw heeft samen met de zaal het leiderschap en de Nederlandse bestuurscultuur onder de loep genomen. Met een vleugje humor, maar bovenal veel passie kwamen interessante vragen naar voren. 

Een deelnemer die een vraag stelt tijdens het vraaggesprek

Fotogalerij

Middels deze fotogalerij krijgt u een impressie van de fijne sfeer die aanwezig was op de Leiderschap onder de Loep conferentie van het Leiden Leadership Centre op 26 oktober 2023. De conferentie vond plaats in universiteitsgebouw Schouwburgstraat van de Universiteit Leiden, Campus Den Haag.

De foto's zijn gemaakt door fotograaf Beau Mulder van Beau Mabel Pictures.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.