Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek

Wetenschappers in het maatschappelijk debat: praat mee over academische vrijheid

16 januari 2024

Op 14 februari organiseert het universitaire Kernteam Academische Vrijheideen dialoog over de rol die academici innemen in het publieke debat en hoe dit zich verhoudt tot de academische vrijheid. Over dit actuele thema bestaan veel verschillen van inzicht. 

Hoe stel je je als wetenschapper op in het publieke debat? Valt een actieve inbreng in maatschappelijke discussies binnen de taakomschrijving van de wetenschapper en zo ja, wordt deze inbreng dan ook beschermd door de academische vrijheid? Of gaan de rechten en plichten van de burger en die van de wetenschapper juist op een onwenselijke manier door elkaar lopen als academici in toga op de A12 gaan demonstreren of met titel en al op X (Twitter) actief zijn? 

Deze vragen staan centraal in de tweede universiteitsbrede dialoogsessie over academische vrijheid: een gesprek waarvoor de hele Leidse academische gemeenschap, medewerkers en studenten, van harte is uitgenodigd. 

Aanmelden

De dialoog vindt plaats op 14 februari van 14.30-16.30 in PLNT. Aanmelden is verplicht. Wil je ook meepraten? Meld je dan hier aan. Meer informatie over de dialoogsessie vind je hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.