Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

Vier vragen over Ans, ons nieuwe toetsplatform per september 2024

27 februari 2024

Vanaf collegejaar 2024-2025 gaat de Faculteit der Sociale Wetenschappen toetsplatform Ans gebruiken voor digitaal toetsen. We nemen dus afscheid van Remindo. Het Digital Testing team FSW is samen met het universitaire projectteam achter de schermen druk bezig met de voorbereidingen. Het doel: een soepele overgang met zo min mogelijk extra werk voor docenten. Rosanne van den Berg en Arie in ‘t Veld van het facultaire projectteam beantwoorden graag een aantal prangende vragen. 

Waarom komt er een nieuw toetsplatform?

De universiteit heeft een wettelijk verplicht aanbestedingstraject afgelegd voor de selectie en aanschaf van toetssoftware. De leverancier van Remindo heeft zich niet ingeschreven voor de aanbesteding, dus moest er voor een ander platform gekozen worden. Het toetsplatform Ans is uiteindelijk geselecteerd voor de hele universiteit. Meerdere faculteiten gebruiken Ans al en het is een goed alternatief. Het systeem kan hetzelfde als Remindo, maar is gebruikersvriendelijker en heeft een hele duidelijke interface. Voor ons is het fijn dat er binnen de universiteit al veel ervaring is met Ans, daar kunnen wij goed gebruik van maken. 

Wat wordt er van mij als docent verwacht? 

De overgang naar een nieuw systeem brengt helaas altijd extra werk met zich mee. Wij zijn druk bezig om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Alle vragen uit je vragenbank kunnen straks mee naar Ans – wij zorgen dat ze overgezet worden. We zullen je wel vragen om zelf nog eens kritisch naar je vragenbank te kijken. De psychometrische gegevens van een vraag komen namelijk niet mee naar Ans en waarschijnlijk wil je op basis daarvan nog verbeteringen doorvoeren. En misschien staan er wel vragen in Remindo die niet mee hoeven naar Ans (denk aan dubbele vragen of vragen die je niet meer gaat gebruiken). Je krijgt van ons de mogelijkheid om dat op een eenvoudige manier door te geven. Daar nemen we binnenkort direct contact over op met de cursuscoördinatoren. 

Wat gebeurt er met mijn vragen en toetsen in Remindo? 

Die blijven in ieder geval t/m december 2025 toegankelijk via de archieffunctie van Remindo. Na de overstap naar Ans is het dus nog mogelijk om je vragenbank of een toets van jouw vak nog eens in te zien in Remindo.  

Hoe gaat de implementatie nu verder?

Dit semester gaan alle digitale toetsen nog via Remindo – ook de hertentamens in de zomer. Op 1 september 2024 gaan we over op Ans en maakt de hele universiteit gebruik van hetzelfde toetsplatform. Vanaf dan bieden we trainingen voor docenten aan om te leren werken met Ans. Op dit moment zijn we nog druk met het uitvoeren van proefmigraties en leggen we de laatste hand aan het migratieplan voor onze faculteit. Meer informatie over het tijdspad volgt zo spoedig mogelijk. Er wordt ook gewerkt aan instructie voor docenten voor het analyseren en verbeteren van toetsvragen met behulp van psychometrische gegevens. We houden je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.  

Heb je vragen? Aarzel niet en mail ons op digitaltesting@fsw.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.