Universiteit Leiden

nl en

Richard Griffiths wint Coursera Outstanding Educator Award

De Leidse hoogleraar Richard Griffiths heeft op 22 maart 2016 de Outstanding Educators Award for Innovation ontvangen tijdens de jaarlijkse Coursera Partner Conferentie die de Universiteit Leiden dit jaar host in het World Forum in Den Haag. Bij de bijeenkomst zijn 500 deelnemers uit meer dan 100 topuniversiteiten. 

Vooruitgang van online leren

Coursera, het grootste platform voor open online cursussen met maar liefst 142 partners, kent deze onderscheidingen toe als erkenning voor de invloed die getalenteerde toegewijde docenten hebben op lerenden over de hele wereld. Griffiths krijgt de onderscheiding voor zijn belangrijke bijdrage aan de vooruitgang van online didactiek en online leerervaringen. De prijs is toegekend door een jury van partneruniversiteiten uit de Verenigde Staten, Europa en Azië. 

Eerste Leidse MOOC

Griffiths, die aan de wieg stond van de succesvolle opleiding International Studies, ontwikkelde in 2014 een van de eerste Leidse Massive Open Online Courses (MOOCs) over politieke economie, Configuring The World, met tevreden deelnemers uit de hele wereld. Als hij in het buitenland is, organiseert  hij goedbezochte samenkomsten om zijn learners te ontmoeten, en werkt daarbij samen met de afdeling internationale werving van de universiteit.

Vice-rector Simone Buitendijk opende de bijeenkomst
Vice-rector Simone Buitendijk opende de bijeenkomst

Ondertiteld in negen talen

Na de eerste run van zijn MOOC namen MOOC-alumni het initiatief om de online lessen te ondertitelen in negen talen, van Bahasa Indonesia tot Spaans. Al snel combineerde Griffiths zijn MOOC met die van collega Prof. Hosli en de Geneefse onderzoekster Lea Stadtler tot een serie MOOCs, Challenges in Global Affairs. 

Mini-MOOC

Deze serie was een van de eerste  op het Coursera-platform, en bovendien de eerste interdisciplinaire. Voor de eindopdracht in deze serie nam Griffiths zelf korte modules op waarin hij deelnemers praktisch op weg hielp met de benodigde academische vaardigheden voor het schrijven van een essay. De beste eindopdrachten bundelt hij in e-books, waarvan er al twee zijn verschenen. Het format van korte modules voor het aanleren van vaardigheden paste hij afgelopen jaar toe in de populaire mini-MOOC: Be Persuasive: Write a Convincing Position Paper or Policy Advice. 

Inspirator

Daphne Koller, co-founder van Coursera, en een van de sprekers op de Coursera Conference: ‘Griffiths is een inspirator voor anderen, door de manier waarop hij de learners weet te engageren, en door zijn onvermoeibare energie en enthousiasme om steeds nieuwe formats te ontwikkelen die lerenden helpen om het maximale uit zichzelf te halen.’

Vooraanstaande positie

De Universiteit Leiden heeft in Europa een vooraanstaande positie in open online onderwijs ingenomen en heeft de ambitie die positie in de voorhoede te behouden. Het Centre for Innovation/Online Learning Lab van de Universiteit Leiden coördineert deze initiatieven.

Foto: still uit een MOOC-video.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.